Den islandske kæmpe - Johan Petjurson

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

På markedspladsen i 1935

En meget høj islandsk mand, Jóhan Pétursson, var i 1935 en attraktion på Silkeborg Stormarked. På markedspladsen blev der opstillet et telt, hvor ”verdens største mand” blev vist frem. I Silkeborg Avis stod der i foromtalen:

Han er islænder af fødsel, er 22 år og bærer det ikke ukendte navn, Petersen. Indtil han var 10 år, udviklede han sig normalt, men så tog han til at vokse i en nærmest uhyggelig grad, og nu måler han 2,71 meter. Den kendte impressario, Frode Jensen, der foreviser den såkaldte islandske Goliath …. viste, hvorledes en 2-krone med lethed kan gå igennem kæmpens fingerring – som endda gik ret trangt på fingeren. Trods sin imponerende højde er den unge kæmpe normalt bygget. Der er næppe tvivl om, at der vil blive trængsel om kæmpens telt…

På markedet blev der også fremvist en kulsort kannibal, som dog viste sig at være født på Skanderborg-kanten. Og en "atytek", der blev betegnet som verdens sælsomste mand med et næsten fugleagtigt udseende.


Annoncering af fremvisningerne i 1935
Bragt første gang i Silkeborg Venstreblad 30. september 1936 og igen i Midtjyllands Avis i august 2012.
Skindhue og jakke

Silkeborg Venstreblad 30. september 1936

Ifølge Silkeborg Venstreblad besøgte den islandske kæmpe igen byen. Avisen bragte en mindre artikel, der fulgte op på det forrige besøg. Og her blev det billede bragt, som blev genbragt i august 2012 i Midtjyllands Avis. Herunder gengives ord for ord, inkl. slåfejl, hvad venstrebladet skrev:

Vi havde i Gaar Besøg af to store Mænd. Den ene var den kendte Impressario Frode Jensen, der ved sin Virksomhed er blevet en af Gøglerverdenens store Mænd. Den anden store var Frode Jensens 'Fund', den unge islandske Fisker, Johan Pjettursson, der sikkert er den højeste Mand i Verden.
Den islandske Kæmpe har før været i Silkeborg, men han har forandret sig siden, han var her sidst. Han er simpelthen blevet længere. Siden sidste Aar er han vokset 5 cm, og det siger jo en Del i den Højde. Det er en lægevidenskabelig Sensation, at en Mand i den Højde vedblivende vokser.
Til Efteraaret vil han blive indlagt paa Rigshospitalet, for at Lægevidenskaben kan studere 'Fænomenet' nærmere og eventuelt standse hans Vækst, han er nemlig stor nok nu, siger Frode jensen.
En saa stor Mand fører selvfølgelig i mange Henseender et mærkeligt Liv. Et af de sidste Mærkværdigheder er, at han har lært at køre Bil.
Det er forstaaeligt, at det vilde være umuligt at anbringe Kæmpen ved Rattet af en almindelig Bil. Pjettursons 'Skolevogn' var en høj gammel Ford, og den maatte ogsaa laves om for at passe til den store Herre. Forsædet matte flyttes tilbage til Bagsædet - saa gik det nogenlunde.
Nu bliver der i København bygget en særlig Automobil til den velvoksne Mand.
Ovenstaaende Billede, der blev taget paa Torvet efter Besøget paa Venstrebladets Redaktion, viser bedre end Ord, hvor stor 'Den islandske Kæmpe' i Virkeligheden er, og vil de yderligere selv konstatere Fænomenet, kan han ses paa Silkeborg Stormarked i Morgen, Torsdag.


En erindring fra 1939

Liss Nørgård, der er barnefødt i Silkeborg, har telefonisk meddelt Silkeborg Arkiv en erindring om kæmpen. Hun husker, at hun i 1939 var tilskuer i Cirkus Miehe, da cirkusset besøgte byen. Ved den lejlighed blev en høj, islandsk mand vist frem for publikum. Nørgård mener, at han var mere end 2 meter og 20 cm høj. I cirkusset bar han en lang, blålig frakke og på hovedet en høj, hvid skindhue, der fik ham til at se endnu højere ud. Nørgård husker også, at han havde en ring på fingeren, angiveligt en vielsesring, hvorigennem der kunne listes en daler. Ifølge Liss Nørgård blev islændingen vist frem sammen med "Fuglemennesket", der kunne "rulle benene sammen" og vride ansigtet i de mærkeligste folder.


Eksterne links

Jóhan Pétursson spillede med i en adventurefilm

Jóhan Pétursson omtalt i den engelske Wikipedia

Jóhan Pétursson medvirkede i denne danske film