Henryhus

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Henryhus i 1970'erne

På hjørnet af Søndergade og Møllegade - på adressen Søndergade 34 - troner en af Silkeborgs karakteristiske bygninger. Den bærer navnet Henryhus og blev bygget i 1901 af murermester M. P. Baltzer efter tegninger af arkitekten Anton Rosen.

Denne butiks- og beboelsesejendom har tre etager og en mansardetage - ofte en billig måde at skaffe mere plads under et mansardtag. Stueetagen var oprindelig indrettet med to butikslokaler, mens resten af ejendommen rummede lejligheder.

Stort set alle år frem til slutningen af 1900-tallet har forskellige barberer og frisører holdt til i det mindste af de to butikslokaler i stueetagen, mens det store har haft en mere omskiftelig tilværelse.

Indtil 1909 var der grønthandel i det store lokale. Derefter drev N. P. Nielsen købmandsforretning i den smukke bygning. De første 10 år lejede han sig ind, men i 1919 købte han hele Henryhus. Han drev sin kolonialforretning frem til 1938, hvorefter hans søn, Hans Henning Nielsen, overtog forretningen. Han drev sin købmandsbutik i Henryhus frem til 1973. Derefter kunne silkeborgenserne her købe symaskiner i Symaskine Importen. Senere blev stueetagen indrettet til ejendomsmæglerkontor, og fra 1979 til 2000 var der køreskole på adressen.

Siden 2001 har der været antikvitetsforretning i butikslokalerne.