Kejlstrup Mølle

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Kejlstrup Mølle i Alderslyst.

Efter kommunesammenlægningen i 2007 kom Nørskovlund , som ligger cirka 7 km. øst for Kjellerup, ind under Silkeborg Kommune. Dermed blev det relevant at skrive historien om Nørskovlund Mølle. Følgende er direkte uddrag fra bogen Nørskovlunds Historie, som Jens Ejnar Kjeldsen, Astrup skrev og udgav i februar 1984: Nørskovlund mølle begyndte sin historie på Vester Kejlstrup, hvor der blev bygget en mølle på Færgebakken i 1860erne eller først i 70’erne og her stod møllen til 1907, da den blev nedbrudt og solgt. Et konsortium i Nørskovlund, bestående af gårdejer Søren Olsen, Søren Peter Sørensen ( senere Bukkrog ) med flere, købte møllen og opførte den i Nørskovlund, på bakken lige øst for Søren Olsens gård. Søren Peter Sørensen blev den første møller.


I 1934 skrev Meyn og Loft i Danske Møller følgende om møllen: Møllen er en hollandsk vindmølle, der oprindelig stod i Alderslyst ved Silkeborg og hørte ind under godset Vester Kejlstrup. I 1907 blev den solgt til møller Søren Olsen, der flyttede den til sin nuværende plads, Nørskovlundvej 45. Han drev møllen til 1909, hvorefter den overgik til møller Jens Storgaard, og atter i 1912 til Jens Peter Storgaard, der solgte møllen i 1920 til Svend Andersen, der forinden havde været forpagter af møllen. Møllen har et vindfang på 27 alen. Det stemmer ikke helt med virkeligheden, Søren Peter Sørensen var møller til 1909, herefter var Jens Storgaard møller for så at købe møllen den 17. januar 1912. Han sælger igen den 9. november 1912 til Jens Peter Storgaard, der driver snedkeri sammen med mølleriet, og fra1915 til 1918 er møllen forpagtet ud til Svend Andersen, der i 1918 købte mølle andet sted. Møllen blev solgt til Marinus Andersen, der oprettede lidt savværk ved møllen. I 1920 vendte Svend Andersen tilbage og købte møllen og vurderingen var 9.450 kr. I 1935 købte Ditmar Mikkelsen møllen og vurderingen var 15.950 kr. Da vingerne blev for brøstfældige blev hat og vinger taget ned i 1940.


Ditmar drev mølleriet til midten af halvtresserne, da mølleriet gik ud på grund af folks brug af privatkværne, han blev ved med salg af gødning så længe helbredet tillod det. Efter Ditmars død 1969 boede broderen, ringer og graver ved Hinge Kirke, Søren Mikkelsen i huset til sin død i 1975. Kort før sin død solgte Søren Huset og møllen til Jens Jensen, men på den betingelse at Søren måtte blive boende der til sin død, det skete allerede samme år. Jens Jensen moderniserede huset, og møllen blev restaureret, der blev lavet et brystværn, så den nu kunne bruges som udkigstårn. I 1987 blev ejendommen solgt, og der er ikke siden sket vedligeholdelse af møllen.