Knaps Villa

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Knaps Villa med terrassen vendt mod Havnen, ca. 1930.

En villa bygget af en stjernearkitekt

Bankdirektør Arnold Knap fik i 1920/21 opført sin private bolig (Hovedgårdsvej 5/Åhavevej 2A) efter tegninger af arkitekten Anton Rosen.

Det var en yderst præsentabel villa med et grundareal på 140 m2 i tre etager. Tømrerarbejdet alene beløb sig til 89.000 kr. (svarende til ca. 2,2 millioner nutidskroner). Dertil kom anlægsarbejdet, murerarbejdet m.m. samt honoraret til den københavnske stjernearkitekt.

Eksteriør

Villaen har en ret bastant muret hovedetage og en karakteristisk tilbagetrukket overetage udført med rødmalet bindingsværk. Der sluttes af med et ret voldsomt tegldækket valmtag. Den samme løsning ses i Anton Rosens bidrag til forsøgsbyggeriet i Studiebyen i København - de fire kvadratiske såkaldte “blækhuse” på Rygårds Allé i Hellerup.

Ellers er villaen uden den dekoration, som normalt ses i flere af Anton Rosens tidligere arbejder i byen.

Facaden mod Hovedgårdsvej, der oprindelig var hovedindgangen, er symmetrisk bygget op omkring den dobbelte granittrappe, mens havesiden (mod Havnen) domineres af en række lange fløjdøre med tremmeskodder ud mod den store terasse. Denne facade fremstår assymmetrisk, hvilket understreges af et cirkelrundt vindue, som imidlertid genopretter balancen.

Den velproportionerede dagligstue

Interiør

Husets grundplan er meget enkel - få og store rum. Familien boede dog herskabeligt i de store stuer, der var fint møbleret med tidssvarende fornemme mørke møbler.

På gavlen mod syd ses en glaskarnap, som oprindelig var tænkt som en lille vinterhave, som var sænket med et par trin i forhold til resten af dagligstuen, som den var i umiddelbar forbindelse med. Det gav et fint lysindfald til den store opholdsstue, som desuden fik lys via de slanke fløjdøre, der førte ud mod den store terrasse.

Den tværgående spisestue

Den tværgående spisestue var placeret midt hus huset. Ved vinduerne ud mod Hovedgårdsvej var der indrettet en mindre opholdsplads, der var hævet to trin over det øvrige gulv og afsluttet med rækværk. Denne specielle løsning skyldtes Rosens ønske om at opretholde symmetrien i facaden ud mod Hovedgårdsvej.

Bag spisestuen lå køkken og birum og på første sal lå soveværelser m.m.

Midtjysk Fødeklinik

I 1956 ændrede huset radikalt status, da det gik fra at være privat bolig til at blive fødeklinik. Sygeplejerske Maren K. Rasmussen overtog i løbet af sommeren villaen og indrettede her Midtjysk Fødeklinik, hvor adskillige silkeborgensere i årene 1956 til 1979 siden til verden. De fornemme stuer genlød nu af babyer og ammestuesnak og en glasrude i døren blev endda forsynet med en indgravering af en stork.

Bofællesskab og rockmusik

Knaps Villa set fra Hovedgårdsvej mens der endnu var bofællesskab

Klinikken lukkede i 1979 og Maren K. Rasmussen blev boende i huset frem til sommeren 1982. Herefter blev det overtaget af seks personer, som indrettede et bofællesskab.

Sådan fungerede det indtil 1994, og ifølge en af beboerne, var det et godt sted at bo, med ikke så få fester i de store stuer. Barnegråden var skiftet ud med rockmusik.

Turistbureau

I slutningen af 1994 købte Silkeborg Kommune huset. Det blev herefter blev moderniseret og indrettet til hjemsted for Silkeborg Turistbureau, som på det tidspunkt holdt til på Godthåbsvej.

Beliggenheden var optimal – især fordi man ændrede indgangsforholdene, så hovedindgangen kom til at vende ud mod Havnen. Dørenes blev åbnet for publikum 10. maj 1996, hvor man også symbolsk tændte gaslygten i haveanlægget.

De gulmalede mure rummer brochurer og information i massevis og mange turister og silkeborgensere er gennem tiden blevet hjulpet med diverse spørgsmål og opgaver - så at sige i bankdirektørens dagligstue.

Da Anton Rosen tegnede huset i 1920, havde han næppe et turistbureau i tankerne, men ikke desto mindre fungerede huset som sådan, uden at der blev foretaget de helt store ombygninger af bankdirektørens villa.

Turisme Silkeborg flyttede i oktober 2012 sammen med Erhverv Silkeborg, Handel Silkeborg og bl.a. Riverboat Jazz Festivals sekretariat til Det gamle rådhus på Torvet.