Martin Jensen

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Herretøjsforretningen Martin Jensen

Forretningen blev startet i 1899 som et skrædderi under navnet Chr. Madsen af de to halvbrødre skrædder Christian Madsen og tilskærer Peter Jensen. Begge var født og opvokset i Hinge sogn.

Skrædderiet begyndte i Tværgade og flyttede herefter til et baglokale på adressen Søndergade 2C, hvor man senere fik facade ud mod gaden. Forretningsbygningen Søndergade 3 blev købt i 1917, og i 1920 var forretningen flyttet ind på denne adresse.

Halvbrødrene havde en yngre fætter ved navn Martin Jensen. Han var handelsmand, idet han havde en manufakturuddannelse med sig (fra Kjellerup), og netop det manglede de to grundlæggere. Martin Jensen kom til Silkeborg i 1920, og han begyndte som ekspedient i firmaet for et år senere at blive kompagnon i forretningen, som han overtog helt ved Chr. Madsens død i 1937. På det tidspunkt var firmanavnet ændret til "Chr. Madsens magasiner", og dette videreførte Martin Jensen indtil efter 2. Verdenskrig, hvor han omdøbte det til "Martin Jensen". Han nåede at fejre 50 års jubilæum i sit eget firma.

Efter Martin Jensens død, overtog sønnen Aage Martin Jensen. Han havde forinden fået en alsidig uddannelse indenfor branchen. Efter læretiden, som dels foregik i forretningen på Søndergade, dels hos herreekviperingshandler Aksel Jeppesen i Århus, arbejdede han i "Svend A-huset" i Odense, derefter hos Simpson i London samt i byerne Krefeld og München, og kom så hjem til forretningen i 1955.

Den 1/11-1996 solgte Aage Martin Jensen forretningen samt den nyeste knopskydning fra 1995 som kaldtes Bison Bee-Q til Jens O. Knudsen. Forinden var virksomhedens fremstilling af præstekjoler blevet udskilt i 1996 under navnet Martin Jensens Præstekjoler

Martin Jensen (28/6-1897 - 7/3-1970) blev gift i 1925 med Kristine Jensen (f. 18/2-1893). De boede på adressen Tværgade 3-5.

Martin Aage Jensen (f. 5/4-1932- ) indgik ægteskab i 1965 med Birgit Jensen. Hun var kommet til firmaet som bogholderelev i 1959 og stod i lære i fire år, var halvandet år beskæftiget på socialkontoret, og blev herefter gift med Aage Martin Jensen. På et tidspunkt var der 15-20 ekspedienter i forretningen, to kvindelige bogholdere, hvoraf én var udlært samt en elev. Dengang havde ekspedienterne ikke noget med betalingen at gøre. Når handelen var ordnet, skrev ekspedienten en regning (med gennemslag), som køberen tog med hen til kassen, hvor betalingen foregik. Kunden fik kopien af regningen, og med denne kunne vedkommende hente varen hos ekspedienten. Forretningen lå i stueplan samt på 1. sal, mens der på 2. sal var skrædderi, heriblandt en syerske som ordnede "forandringerne", ifald tøjet skulle ændres.

Familien har i øvrigt været meget engageret i lokalsamfundet, bl. a. i henholdsvis sogneråd og menighedsråd, og det medførte en stor kontaktflade. Kontakten til de kirkelige kredse betød også, at forretningen efterhånden fik bestillingsarbejde på eksempelvis præstekjoler, som siden blev en nicheproduktion.

Arkiv

Arkivet fra Chr. Madsens magasiner v/ Martin Jensen findes på Silkeborg Arkiv (A1247)