Paasch & Silkeborg Maskinfabrikker

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Silkeborg Maskinfabrik Zeuthen & Larsen havde i årtier været i hård konkurrence med Paasch & Larsen, Petersen i Horsens og De Danske Mejeriers Maskinfabrik (DDMM) i Kolding. De tre jyske virksomheder producerede stort set det samme til den samme kundekreds. Et samarbejde eller fusion var nærliggende, og det første skridt i den udvikling kom i 1962 med fusionen af virksomhederne i Silkeborg og Horsens under navnet Paasch & Silkeborg Maskinfabrikker – i daglig tale omtalt som Paasch og Silkeborg eller forkortet PSM.

Paasch & Silkeborg var et fornuftsægteskab mellem gamle konkurrenter. Horsens-virksomheden mente, at den især stod stærkt med hensyn til udvikling af anlæg til produktion af sterilmælk (uth-mælk, langtidsholdbar mælk), mens Silkeborg-virksomheden hævdede, at den var på trapperne med en kontinuerlig smørmaskine. Sammenslutningen gik dog langt fra glat. De positive resultater lod vente på sig, og på de interne linjer var der af og til nærmest kaos. Hvem var den stærke part? Hvor ville udviklingen ske? Efter nogle turbulente år kom den nye virksomhed ind i mere smult vande, og det blev besluttet, at de to gamle fabriksanlæg skulle udfases og erstattes af nye moderne virksomheder. I Silkeborg blev beslutningen om flytning fra Jernbanevej ud i det nye industrikvarter truffet i 1966, og den første etape på Pasteursvej stod klar i 1968, og udflytning af administrationen var en realitet i 1975.

Paasch & Silkeborg Maskinfabrikker udbedrer konstant sit produktsortiment og inddrager nye produkter. F.eks. påbegyndes en produktion af tankvogne i 1965, og den kontinuerlige smørmaskine er endelig klar til markedet i 1969.

Paasch & Silkeborg Maskinfabrikker står midt i 1970’erne med nyt produktionsanlæg på Pasteursvej og med masser af nye produkter til markedet. Man er klar til en ny epoke, og det sker ved, at en af giganterne inden for dansk levnedsmiddelsektor, De Danske Sukkerfabrikker, i 1975 overtager både Paasch & Silkeborg Maskinfabrikker og konkurrenten i Kolding, De Danske Mejeriers Maskinfabrik (DDMM) – fremtiden skulle vindes under navnet Pasilac.

Reference:

Arne Christiansen: Et vanskeligt barns omtumlede opvækst (i Medarbejderen august 1995).

Keld Dalsgaard Larsen: Made in Silkeborg (i Silkeborg Museums Årsskrift 1995)