Sejling

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Sejling er en by i Silkeborg Kommune med 327 indbyggere (2019). Den er beliggende 6 km nordvest for Silkeborg by, 1 km nordøst for Skægkær og 11 km sydøst for Kjellerup by.

Sejling hører til Sejling Sogn, og Sejling Kirke ligger i byen.

Midt i Sejling By mødes de fire veje: Lemmingvej, Ørevadbrovej, Sejlingvej og Ebstrupvej.

Sejling Skole blev nedlagt, da centralskolen i Skægkær blev taget i brug ved skoleårets start i august 1964.

I Sejling ligger Sejling Forsamlingshus, der blev opført i 1881. I 1962 stod et nyt forsamlingshus færdigt. Byens gadekær ligger ved siden af forsamlingshuset.

Sejling 1901

I 1901 blev Sejling beskrevet således: "Sejling med kirke, præstegård, skole, forsamlingshus (opført 1881), sparekasse (oprettet 12/2 1872), mølle og telefonstation.; desuden var der en smedje.

Stednavnet

Stednavnet er nævnt første gang i ældre kilder i 1452 - med staveformen "Seyling". I 1501 benyttes "Seiling" og det synes i overvejende grad at være stavemåden frem til midten af 1800-tallet. Da bliver "Sejling" med generalstabskortene den benyttede staveform.

Navnet kommer muligvis af mandsnavnene "Saigil" eller måske snarere det gamle danske mandsnavn "Sighulf", der bl. a. kendes fra Landsbynavnet Sejlstrup i Børglum Herred.

En kendt teori i den gamle lokalbefolkning var, at navnet Sejling kom af, at i gammel tid var området omkring byen dækket af vand så det i perioder kun var muligt at tilgå området ved at sejle dertil. Dette omtales i bogen Vort Sogns historie i 100 år, bind 8.


Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe wikiSilkeborg ved at udvide den, evt. med dine egne erindringer.