Silkeborg Folkeregister

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Røveri af folkeregistret 15. november 1944

Silkeborg Avis skrev 16. november 1944 om et røveri af Silkeborg Folkeregisters folkeregisterkort, som blev begået den foregående aften. Otte revolverbevæbnede mænd trængte ind på folkeregistrets kontor ved fyraftenstid og fordelte registerkortene i 9 sække, hvorefter de forsvandt med det hele ned ad en trappe i Silkeborg Rådhus' sydlige ende. Ifølge avisen betød tabet af kortene, at "20 aars Arbejde er gaaet tabt. Hele Kommunens Administration er bygget paa de Oplysninger, Kortene indeholder, og de er umulige at fremskaffe paa anden Maade".

Og det var jo også hele ideen med røveriet: Tyskerne skulle ikke have mulighed for at bruge registret til deres arbejde med at efterspore modstandsbevægelsens gerningsmænd.

Senere stod det klart, at de ca. 50.000 kort blev fragtet til en lille bjælkehytte nær Sejs og der anbragt på loftet. D. 22. februar 1945, da det rygtedes at modstandsmanden Hans Karup Andreasen, som vidste besked om registrets opbevaringssted, var blevet taget af Gestapo i Ålborg, gravedes en del af registret ned i et mosehul, resten blev smidt i Sejs Snævring. Efter befrielsen blev den del af registret, der befandt sig i mosehullet, genfundet og bragt til Rådhuset, mens resten gik tabt. At man roligt kunne have ladet registret ligge på Bjælkehyttens loft, da tyskerne aldrig lavede den razzia, man frygtede efter Hans Karup Andreasens forsvinden, var der ingen, der kunne have forudsagt. Hans Karup Andreasen blev enten dræbt af Gestapo eller også begik han selvmord for at undgå Gestapos forhør.

Hans Karup Andreasen
Nationalmuseets database over modstandsfolk



Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe wikiSilkeborg ved at udvide den, evt. med dine egne erindringer.