Silkeborg Plantningsforening

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Silkeborg Plantningsforening er stiftet 28. november 1888 under navnet Beplantningsforeningen for Silkeborg Birk samt Lysgård og Hids Herreder. Den er under tiden blevet omtalt som Plantningsforeningen for Silkeborg og Omegn. Silkeborg Plantningsforening blev stiftet som én i en række af plantningsforeninger efter initiativ fra Hedeselskabet for at kunne udnytte et statstilskud til skovrejsning.

Tankegangen bag skovrejsningen på Silkeborgkanten var naturligvis at udnytte heden til noget fornuftigt. Arbejdet koncentrerede sig i første omgang om at beskytte haver og marker med læhegn. Ved at skærme markerne mod den evige vestenvind kunne man hindre sandflugt og ødelæggelse af jorden. Tilknytningen til Hedeselskabet gennemsyrer selskabet. De berømte ord om, at hvad ud ad tabes skal indad vindes er naturligvis grundlæggende for foreningen. Foreningens første formand Hvenegaard Lassen fik knyttet parolen "Hvor ej en le kan slå, hvor ej en plov kan gå der skal et træ at stå" til foreningen, som jo udtrykker det samme ønske om at udnytte jorden og ressourcerne bedre.

Ved den stiftende generalforsamling holdt Hvenegaard Lassen et foredrag om træplantning og skovbrug og ikke mindst blev der slået et slag for Beplantningssagen som det hedder i foredraget som er bevaret på Silkeborg Arkiv.

Foreningen arbejde har været at oplyse om fordelene ved at plante læhegn, og hjælpe med at vælge den rette træsort. Samtidig har man været med til at fordele et statstilskud som blev givet som en procentsats af planternes pris. Foreningen har over sit lange virke formidlet millioner af træer. Mellem 1888 og 1913 er der registreret plantning af over 9,5 mio træer. Fra 1914 til 1938 formidlede foreningen lidt over 8 mio. træer, 1939-1963 tæt på 13 mio træer. Herefter faldt aktiviteten en del og i perioden frem til 100-års jubilæet i 1988 formidlede foreningen lidt over 1 mio. træer. Men alt i alt har Plantningsforeningen medvirket til plantningen af henved 32 mio. træer på Silkeborgkanten mellem 1888 og 1987.

Som en del af oplysningsarbejdet om træplantning, sorter og metoder købte foreningen i 1960 et stykke jord og etablerede en demonstrationsplantage mellem Kragelund og Funder Kirkeby. Her var eksempler på de forskellige træsorter så man ved selvsyn kunne se hvordan de trivedes i det midtjyske. Demonstrationsplantagen havde oprindeligt over 90 sorter. Flere er gået ud fordi de ikke trivedes der og erstattet med andre. Men plantagen er der stadig og er åben for offentligheden og kan ses på Buskhedevej på landevejen midt mellem Kragelund og Funder.

Foreningen har også haft et socialt formål for eksempel med udflugter for medlemmerne med fruerne.

Efter Danmarks indtræden i EF blev fordelingen af tilskuddet til plantning af læhegn lagt over i særlige laug hvilket betød en kraftig nedgang i Plantningsforeningens aktivitet. I dag har foreningen omkring 20 medlemmer og demonstrationsplantagen er dens største aktiv.

Arkiv

Silkeborg Plantningsforenings arkiv findes på Silkeborg Arkiv.