Silkeborg Roklub

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Silkeborg Roklub blev stiftet 4. juli 1890 og er således en af byens ældste sportsklubber. Klubbens første formand var justitsråd Oscar J. Lund, og allerede det første år bestod flåden af to 4 årers inriggere og man roede ud fra Lunden ved Kalgaardsvig.

Fra 1891 har klubben holdt til ved Silkeborg Havn, først hvor der nu er parkeringsplads, og fra 1923 på dens nuværende plads på Åhavevej mellem Hjejleselskabets værkstedsbygning og Michael Sørensens Stiftelse.

Den stråtækte bygning, der var tegnet af konstruktør Th. Madsen blev den 26. januar 1944 sprængt i luften af den danske nazistgruppe Schalburgkorpset som en hævnakt, da flere af klubbens medlemmer deltog i modstandskampen og alle 15 både i bygningen blev ødelagt.

Efter en kæmpe arbejdsindsats fra klubbens medlemmer og stor velvilje fra byens erhvervsliv, lykkedes det at rejse et nyt klubhus, tegnet af arkitekt Knud Sørensen.

Den 29. juli 1945 blev klubhuset indviet og 14 nye både blev døbt under ledelse af klubbens mangeårige formand og æresmedlem, redaktør Sophus Sørensen og formanden for Dansk Forening for Rosport.

Ved generalforsamlingen i 1946 mindedes de 5 af klubbens medlemmer, der gav deres liv i frihedskampen : Aage Søndergaard, Arly Leroy Hess Thomsen, Kaj Andersen, Preben Larsen og Svend Ulrik Petersen.

I 1947 oprettedes en støtteforening, Silkeborg Roklubs Venner, der i årenes løb har bidraget med økonomisk hjælp til bådeindkøb.

I over 50 år, frem til 1976 stod roklubben for den traditionsrige efterårskaproning på Silkeborg Langsø, en begivenhed, der samlede deltagere fra hele landet.

I 1969-70 blev Silkeborg Roklub lagt sammen med Silkeborg Dameroklub og klubhuset blev samtidig udvidet til dets nuværende størrelse.

Bådparken består i dag af 35-40 både, fordelt på mange bådtyper og medlemsskaren varierer i disse år mellem 175-200 medlemmer.

Roklubben råder endvidere over en idyllisk lejrgrund, "Sporvognen" ved Julsø, tæt på Himmelbjerget.

Silkeborg Roklub har gennem tiderne haft store resultater på kaproningsbanerne og det har resulteret i både danske og nordiske mesterskaber og et enkelt verdensmesterskab, Lars Christensen i dobbelt-sculler i 1995. Endvidere grundlagde den 3 dobbelte OL-guldvinder, Eskild Ebbesen[1] , sin ro-karierre som ungdomsroer i Silkeborg Roklub.

Arkiv

Silkeborg Roklubs arkiv findes i Silkeborg Arkiv - A605

Ekstern henvisning

http://www.silkeborg-roklub.dk