Skæring af is - isskæring

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Børge Madsen, Sejs er en af de sidste, der har været med til at skære is om vinteren i søerne i Silkeborgområdet. Han fortæller:

Før kølemaskiner og køleskabe blev almindeligt udbredte brugte man – hvor det var tilgængeligt i naturen – ferskvandsis, som kølemiddel. Det gjaldt både private og især i visse dele af industrien, hvor det var af stor betydning, at man kunne holde de producerede eller forarbejdede varer afkølet for at bevare dem friske så længe som muligt.

Det skete bl.a. ved Silkeborgsøerne, hvor man, så snart blankisen havde nået en tykkelse på 12 – 15 cm, gik i gang med at bjærge den og sørge for opbevaring på land for senere brug om sommeren.

Med en stor skovsav blev isen skåret op i firkantede stykker på omtrent 1 alen x 1 alen. Saven var af den slags, som skovarbejderne benyttede, hvor to mænd trak i hver sin ende af den. Af naturlige grunde måtte saven ved isskæring være eenmandsbetjent.

Ofte med noget besvær fik man med haveriver klumperne trukket op på den omliggende is, skubbet dem ind til bredden og lempet op på en fladbør (en trillebør med fladt lad og uden sidevanger) og kørt til opbevaringsstedet - en såkaldt iskule. Det kunne være et hul i jorden eller ind i en skrænt.

Isskosserne blev pakket ned med groft savsmuld eller tørvestrøelse og kunne holde sig det meste af sommeren.

Flere steder i Brassøs blev der skåret is om vinteren. Det var bl.a. ved drejer Bertelsen i Hattenæs, der leverede isen i løbet af sommeren fra iskulen i Hattenæs til Alderslyst MejeriKejlstrupvej.

Et andet sted, hvor der var gang i isskæringen, var ved det nuværende Valdemars Vig i Sejs. Her boede Valdemar Sørensen lige i skovkanten med kig ud over søen, og det var en af hans mange aktiviteter. (Vigen ved De Små Fisk er i øvrigt opkaldt efter ham). Han var leverandør af is fra sin kule til Silkeborg Mejeri.

Silkeborg Bryghus skar is i Silkeborg Langsø. Det blev fragtet pr. hestevogn til Iskælderdalen, som har fået navnet efter denne gamle aktivitet.

Isskæringen ophørte i slutningen af 1940'erne, hvor kølemaskinerne overtog jobbet.