Zeltners Efterfølgere

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Zeltners Jernstøberi blev i 1892 overtaget af makkerparret H. Dons Blædel (1864-1912) og H.A. Schneekloth (1859-1932) under det lange navn ”Silkeborg Jernstøberi og Maskinfabrik (Zeltners efterfølgere) H. Dons Blædel & H.A. Schneekloth Metalstøberi”. Makkerparrets ejerskab af virksomheden var relativ kort, nemlig årene 1892-1899. Men netop i denne periode skete en grundlæggende ekspansion og orientering mod mejeribranchen, som fik afgørende betydning for virksomhedens videre historie. H.A. Schneekloth var uddannet ved mejeridrift, og H. Dons Blædel var maskinmanden. Og sammen vendte de blikket mod de nye muligheder i det danske mejeribrug. Virksomheden begyndte målrettet at levere mejerimaskiner og udstyr til de mange andels- og privatmejerier, som piblede frem rundt om i Danmark i disse år. Virksomheden leverede dog fortsat andet støbegods til forbrugerne. Til landbrugerne var man f.eks. leveringsdygtig med hestegange.

Virksomheden i Vestergade ekspanderede i 1890’erne fra omkring 18 til ca. 70 arbejdere. Omsætningen steg og steg. Fortjenesten fulgte imidlertid ikke med, og virksomheden kom i 1899 under administration af en gruppe erhvervsfolk med stærk tilknytning til Frichs i Aarhus. Firmaet kørte videre under navnet Interessentselskabet Silkeborg Maskinfabrik.

August Zeuthen var værkfører på virksomheden i 1890’erne, men han blev fyret under sammenbruddet i 1899. August Zeuthen etablerede sig herefter med virksomheden Zeuthen & Larsens Maskinfabrik på Torvet i Silkeborg sammen med maskinarbejderen Martin Larsen. Interessentselskabet Silkeborg Maskinfabrik var i krise, og virksomheden så ingen anden mulighed end at købe Zeuthen og Larsen tilbage, så de to kunne stå i spidsen for en redning af virksomheden på adressen Vestergade 16. Missionen lykkedes. August Zeuthen og Martin Larsen stod i spidsen for Silkeborg Maskinfabrik som lønnede direktører til 1909, hvor de overtog virksomheden og gav den navnet Silkeborg Maskinfabrik Zeuthen & Larsen. En ny epoke var i gang.

Reference:

Niels Zeuthen: Fra Pasilacs barndom (i personalebladet Skueglasset i august 1985 og oktober 1985)

Keld Dalsgaard Larsen: Made in Silkeborg (i Silkeborg Museums Årsskrift 1995)