Østergades Afholdshotel

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

I de sidste årtier af 1800-tallet udviklede kampen mod drikkeriet sig til en af de store folkelige bevægelser. Her i Silkeborg tog mange af den lokale arbejderbevægelses ledere aktivt del i afholdsbevægelsen. Silkeborg Afholdsforening blev stiftet i oktober 1880 med 31 medlemmer.

Silkeborg Afholdsforening kunne i 1884 tage sin egen store bygning i brug på adressen Østergade 9 - tegnet af Anton Rosen. Logerne i byen indviede i 1887 deres bygning i Fredensgade. Dermed var afholdsbevægelsen i bred forstand blevet nogle af byens helt store organisationer med egne bygninger, ungdomsarbejde, oplysning, fester og udflugter. Medlemsmæssigt gik det støt fremad.

Afholdshotellet var det første danske afholdshotel. Initiativtager til at få det bygget var damaskvæver Søren Kristensen, som også stod bag dannelsen af foreningen. Medlemmerne bidrog en periode med 10 øre om ugen til en byggefond, og ved en fest sakffede man den enorme sum af 2.000 kr.. For at komme igang med byggerietDenne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe wikiSilkeborg ved at udvide den, evt. med dine egne erindringer.