Forskel mellem versioner af "Odinsvej"

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
 
(10 mellemliggende versioner af den samme bruger vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
Odinsvej er opkaldt efter Odin, som i den nordiske mytologi er gudernes konge, gift med Frigg. Odin skildres som regel som en gammel, gråskægget mand med bredskygget hat og kun ét øje. Han kan også kendes på sit spyd, Gungnir, og sin ring, Draupnir, og ikke mindst på sine dyr hesten Sleipner, ravnene Hugin og Munin, samt ulvene Gere og Freke. Odin var gud for både krig og død. Og så var han visdommens gud og havde for sin visdom sat sit ene øje i pant hos Mimer. Odin var fader til mange andre af de nordiske guder, deriblandt Thor, Balder og Heimdal. Dertil var han også blodsbroder med Loke. Han tronede i Valhal, hvortil de faldne førtes.
+
Odinsvej er opkaldt efter [http://da.wikipedia.org/wiki/Odin Odin], som i den nordiske mytologi er gudernes konge, gift med [http://da.wikipedia.org/wiki/Frigg Frigg]. Odin skildres som regel som en gammel, gråskægget mand med bredskygget hat og kun ét øje. Han kan også kendes på sit altgennemborende spyd, [http://da.wikipedia.org/wiki/Gungner Gungner] og ikke mindst på sine dyr hesten [http://da.wikipedia.org/wiki/Slejpner Sleipner], ravnene [http://da.wikipedia.org/wiki/Hugin_og_Munin Hugin og Munin], samt ulvene [http://da.wikipedia.org/wiki/Gere_og_Freke Gere og Freke]. Odin var gud for både krig og død. Og så var han visdommens gud og havde for sin visdom sat sit ene øje i pant hos [http://da.wikipedia.org/wiki/Mimer Mimer]. Odin var fader til mange andre af de nordiske guder, deriblandt [http://da.wikipedia.org/wiki/Thor Thor], [http://da.wikipedia.org/wiki/Balder Balder] og [http://da.wikipedia.org/wiki/Hejmdal Hejmdal]. Dertil var han også blodsbroder med [http://da.wikipedia.org/wiki/Loke Loke]. Han tronede i [http://da.wikipedia.org/wiki/Valhal Valhal], hvortil de faldne førtes.
  
Vejen forgrener sig i fire arme, der dækker et stort areal. Den har derfor ikke noget ensartet præg. I den østligste del ses dog villaer og parcelhuse i et kraftigt kuperet terræn.
+
Odinsvej er sidevej til [[Hvinningdalvej]]. Midtvejs mellem [[Gimlesvej]] og der hvor den støder til [[Drejergårdsvej]], slår den et knæk mod nordvest. Vejen har ikke noget ensartet præg. I den østligste del ses dog villaer og parcelhuse i et kraftigt kuperet terræn.
Odinsvej er en af de ældste i Hvinningdal og hed før gadenavnsændringen, som trådte i kraft i juli 1969, [[Fundervej]]. Udstykning og parcelhusbebyggelse fandt sted i midten af 1960'erne. Flere andre gader med navne fra den nordiske mytologi eller navne fra gamle danske sagn ligger i dette område.
+
De først udstykninger og parcelhusbebyggelse fandt sted i midten af 1960'erne.
 +
 
 +
Odinsvej er en af de ældste i Hvinningdal og hed før [[Gadenavnsændringer_i_Silkeborg|gadenavnsændringen]], som trådte i kraft i juli 1969, [[Fundervej]].  
 +
 
 +
==Gadenavne hentet i den nordiske mytologi og i sagnhistorien==
 +
Efterhånden som byen Silkeborg voksede, blev gader og veje samlet i navnegrupper for overskuelighedens skyld. Også ved udstykninger i nyere tid har man såvidt muligt videreført dette princip. I [[Hvinningdal]], navnlig som sideveje til [[Hvinningdalvej]], opstod kvarteret med navne hentet i den [[Gadenavnegrupper: Nordisk mytologi og sagn | nordiske mytologi]] og i sagnhistorien.
 +
 
 +
Der findes også en [[Odinsvej (Them)|"Odinsvej" i Them]].
 
----
 
----
Beliggenhed: Odinsvej er beliggende i Silkeborg, Hvinningdal.
+
Beliggenhed: Odinsvej er beliggende i Silkeborg, [[Hvinningdal By, Balle (ejerlav)| Hvinningdal By]].
 
[[Kategori:Gader & Veje]]
 
[[Kategori:Gader & Veje]]

Nuværende version fra 31. mar 2013, 13:34

Odinsvej er opkaldt efter Odin, som i den nordiske mytologi er gudernes konge, gift med Frigg. Odin skildres som regel som en gammel, gråskægget mand med bredskygget hat og kun ét øje. Han kan også kendes på sit altgennemborende spyd, Gungner og ikke mindst på sine dyr hesten Sleipner, ravnene Hugin og Munin, samt ulvene Gere og Freke. Odin var gud for både krig og død. Og så var han visdommens gud og havde for sin visdom sat sit ene øje i pant hos Mimer. Odin var fader til mange andre af de nordiske guder, deriblandt Thor, Balder og Hejmdal. Dertil var han også blodsbroder med Loke. Han tronede i Valhal, hvortil de faldne førtes.

Odinsvej er sidevej til Hvinningdalvej. Midtvejs mellem Gimlesvej og der hvor den støder til Drejergårdsvej, slår den et knæk mod nordvest. Vejen har ikke noget ensartet præg. I den østligste del ses dog villaer og parcelhuse i et kraftigt kuperet terræn. De først udstykninger og parcelhusbebyggelse fandt sted i midten af 1960'erne.

Odinsvej er en af de ældste i Hvinningdal og hed før gadenavnsændringen, som trådte i kraft i juli 1969, Fundervej.

Gadenavne hentet i den nordiske mytologi og i sagnhistorien

Efterhånden som byen Silkeborg voksede, blev gader og veje samlet i navnegrupper for overskuelighedens skyld. Også ved udstykninger i nyere tid har man såvidt muligt videreført dette princip. I Hvinningdal, navnlig som sideveje til Hvinningdalvej, opstod kvarteret med navne hentet i den nordiske mytologi og i sagnhistorien.

Der findes også en "Odinsvej" i Them.


Beliggenhed: Odinsvej er beliggende i Silkeborg, Hvinningdal By.