Forskel mellem versioner af "Østergades Afholdshotel"

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
(Oprettede siden med 'I de sidste årtier af 1800-tallet blev kampen mod drikkeri en af de store folkelige bevægelser med bred meget opbakning og sympati. Bl.a. tog mange af den lokale arbejderb...')
 
 
(4 mellemliggende versioner af den samme bruger vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
I de sidste årtier af 1800-tallet blev kampen mod drikkeri en af de store folkelige bevægelser med bred meget opbakning og sympati. Bl.a. tog mange af den lokale arbejderbevægelses ledere aktivt del i afholdsbevægelsen. [[Silkeborg Afholdsforening]] blev stiftet i oktober 1880 med 31 medlemmer.  
+
I de sidste årtier af 1800-tallet udviklede kampen mod drikkeriet sig til en af de store folkelige bevægelser. Her i Silkeborg tog mange af den lokale arbejderbevægelses ledere aktivt del i afholdsbevægelsen. [[Silkeborg Afholdsforening]] blev stiftet i oktober 1880 med 31 medlemmer.
  
Afholdsbevægelsen blev på landsplan og i Silkeborg splittet i afholdsforeninger og i afholdsloger. Good-Templar-logen oprettede således i 1883 logen Klippen i Silkeborg.  
+
Silkeborg Afholdsforening kunne i 1884 tage sin egen store bygning i brug på adressen Østergade 9 - tegnet af [[Anton Rosen]]. Logerne i byen indviede i 1887 deres [[Fredensgades Afholdshotel|bygning]] i Fredensgade. Dermed var afholdsbevægelsen i bred forstand blevet nogle af byens helt store organisationer med egne bygninger, ungdomsarbejde, oplysning, fester og udflugter. Medlemsmæssigt gik det støt fremad.
  
Silkeborg Afholdsforening kunne i 1884 indvie sin store bygning i Østergade, og logerne i byen indviede i 1887 deres [[Fredensgades Afholdshotel|bygning]] i Fredensgade. Afholdsbevægelsen var blevet nogle af byens helt store organisationer med egne bygninger, ungdomsarbejde, oplysning, fester og udflugter. Medlemsmæssigt gik det støt fremad.  
+
Afholdshotellet var det første danske afholdshotel. Initiativtager til at få det bygget var damaskvæver [[Søren Kristensen]], som også stod bag dannelsen af foreningen. Medlemmerne bidrog en periode med 10 øre om ugen til en byggefond, og ved en fest sakffede man den enorme sum af 2.000 kr.. For at komme igang med byggeriet
  
Afholdsforeningen havde i 1885 187 medlemmer, men - som det blev udtrykt - "efter en grundig udrensning" var medlemstallet i 1887 på ca. 120. Medlemmerne kunne ret let melde sig ud enten ved at gøre det til ledelsen eller simpelthen ved at drikke spiritus. I en af logerne kunne man også blive smidt ud, hvis man bar en øl for en anden.  
+
<br /><br /><div style='border: 1px solid black; background-color: #454545; padding: 30px; color: white;'>Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe wikiSilkeborg ved at udvide den, evt. med dine egne erindringer.</div>
  
De to grene af afholdsbevægelsen oplevede en fortsat vækst i 1890'erne og ved årtiets slutning nævnes, at Silkeborg Afholdsforening havde ca. 400 medlemmer og logerne tilsammen cirka det samme. Hermed var afholdsorganisationerne samlet suverænt Silkeborgs største foreninger.
+
[[Kategori:Restauranter & værtshuse]]
 +
[[Kategori:Hoteller & anden overnatning]]

Nuværende version fra 27. apr 2015, 10:34

I de sidste årtier af 1800-tallet udviklede kampen mod drikkeriet sig til en af de store folkelige bevægelser. Her i Silkeborg tog mange af den lokale arbejderbevægelses ledere aktivt del i afholdsbevægelsen. Silkeborg Afholdsforening blev stiftet i oktober 1880 med 31 medlemmer.

Silkeborg Afholdsforening kunne i 1884 tage sin egen store bygning i brug på adressen Østergade 9 - tegnet af Anton Rosen. Logerne i byen indviede i 1887 deres bygning i Fredensgade. Dermed var afholdsbevægelsen i bred forstand blevet nogle af byens helt store organisationer med egne bygninger, ungdomsarbejde, oplysning, fester og udflugter. Medlemsmæssigt gik det støt fremad.

Afholdshotellet var det første danske afholdshotel. Initiativtager til at få det bygget var damaskvæver Søren Kristensen, som også stod bag dannelsen af foreningen. Medlemmerne bidrog en periode med 10 øre om ugen til en byggefond, og ved en fest sakffede man den enorme sum af 2.000 kr.. For at komme igang med byggeriet



Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe wikiSilkeborg ved at udvide den, evt. med dine egne erindringer.