Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Østerport (bygningskompleks)

386 bytes tilføjet, 21. aug 2015, 09:53
I løbet af juli 1937 begyndte Silkeborg Kommune at opkøbe ejendomme på Østergades [[Østergade]]s sydside og på Torvets [[Torvet]]s østlige side. Disse skulle nedrives for at give plads til det nye bygningskompleks “Østerport” og tillige sikre at Østergade kunne gøres bredere som led i det såkaldte Østergadeprojekt.
Senere overtog det lokale konsortium “Østerport” “[[Østerport (ejendomsselskab)|Østerport]]” arealet, og kom derved til at stå for nedbrydnings- og byggearbejdet. Konsortiet bestod af tømmerhandler [[Reimar Nielsen]], grosserer [[C. B. Jensen]] ([[Silkeborg Jern- og Stålforretning]]) murermester [[Magnus Jensen]], ingeniør [[Boris Klindt]], malermester [[Herman Rasmussen]], arkitekt [[Knud Sørensen]] og landsretssagfører [[Poul Dahl]].
== Arbejdet går i gang ==
Det var planen, at nedbrydningen og genopførelsen af ejendommene på Torvet og Østergade skulle ske i tre etaper. Man forventede, at arbejdet skulle påbegyndes 1. april 1938 og kalkulerede med, at der blev gennemført et byggeafsnit i hvert af de efterfølgende tre år. Tidsplanen kom dog langt fra til at holde.
Første etape af det store byggeprojekt på Torvets østside kom i gang i august 1938 med nedbrydning af de berørte ejendomme. I slutningen af 1938 påbegyndtes opførelsen af bygningskomplekset og den bagvedliggende [[Rutebilstationen|rutebilstation]]. Arbejdet skred hurtigt frem og 15. juni 1939 kunne man hejse kransen og invitere til rejsegilde. Det foregik i konditor [[Langhoffs Konditori|Langhoff]]s fremtidige lokaler på 1. sal, hvor der blev serveret “øl, sodavand, “basser” og cigarer til hele selskabet,” som det forlød i [[Silkeborg Avis ]] dagen efter.
== Klar til indflytning ==
Omkring 1. oktober 1939 stod den efter datidens forhold imponerende bygning klar til indflytning. Med krigens udbrud 1. september 1939 ændredes planerne for resten af byggeriet dog totalt. 17. oktober udtalte arkitekten, [[Knud Sørensen]], til avisen, at byggeriet indirekte blev mærket af “krigens virkninger, og hele det såkaldte Østergade-projekt er midlertidigt blevet standset, foreløbig for tre måneder. ... Første afsnit bliver lavet færdig, men ellers må vi lade alt ligge, som det er, indtil tiderne bedrer sig.”
Man manglede stadig at færdiggøre rutebilstationen, men her tilføjede Knud Sørensen, at “den hører til første afsnit og vil blive gjort helt færdig” - og den stod da også klar til indvielse 9. januar 1940.
== Moderne bygningskompleks ==
Meningerne om “Østerport” - den moderne og markante bygning på Torvets østside var i samtiden sikkert delte. Den socialdemokratiske borgmester, [[Rasmus Bindslev ]] var dog ikke i tvivl. Han hilste nybyggeriet velkomment til Silkeborg og håbede, at der ville komme mere af den slags. Han udtalte ved rejsegildet 15. juni 1939, at der her var “skabt et byggeforetagende, som kun større byer kan opvise magen til,” … og han udtrykte håb, om at “fremtiden må kunne udvise byggeforetagender, som kan stå mål med det.”
== Funktionalistisk byggeri ==
Bygningskomplekset er endvidere bemærkelsesværdigt ved sin højde på fire etager med udnyttet loftsetage og ved at det, ligesom kirken ved siden af, er forsynet med et noget utraditionelt kobbertag, “hvis patina vil gøre sit til at pynte en del op i det nye kvarter”, som Silkeborg Avis udtrykte det i en omtale af byggeriet i august 1939.
 
Bygningens størrelse må nu have virket overvældende. Der hvor der tidligere havde ligget flere ejendomme i langt mindre målestok, lå der nu kun én, som til gengæld rummede flere og mere omfattende funktioner - forretninger, kontorer, beboelse og endelig rutebilstation i “baggården”.
== Husets første butikker ==
Allerede før færdiggørelsen af Østerport-byggeriet var den attraktive hjørnebutik lejet ud til konditor Langhoff, som tidligere havde haft forretning på Østergade. Udover den moderne bagerbutik kom han nu til også at råde over nogle attraktive lokaler på første sal. Her indrettede han sit store moderne konditori med byens bedste udsigt, som huskes af mange silkeborgensere.
 Ved siden af konditoriet fik en frugt- og grøntforretning til huse og på den anden side af nedkørslen til rutebilstationen indrettede “Forenende Motorejere” og Turistbureauet [[Silkeborg Turistbureau|Turistbureau]]et et fælles kontor. Endelig var der en kiosk til højre for nedgangen til rutebilstationen og på Østergade åbnede “Importøren” og en fotoforretning, der også solgte grammofonplader.
== Udbytte til aktionærerne ==
== Fjerde byggeafsnit ==
Det skal afslutningsvis nævnees, at der på et langt senere tidspunkt føjedes endnu en etape til bygningskomplekset. I perioden 1992-95 opførte [[Østerport (ejendomsselskab)|Østerport A/S]] som en afrunding ud til [[Christian 8.s Vej ]] i moderne stil, tre punkthuse på hver fem etager.
Efter nedrivning af [[rutebilstationen]]s gamle bygninger i 1995-96 blev der på stedet opført en kontor- og forretningsejendom i tre etager ud til kirkepladsen efter tegninger af [https://da.wikipedia.org/wiki/Arkitema Arkitektgruppen i Århus]. Den blev bygget sammen med Østerport og her indrettedes blandt andet kontor og menighedslokaler for [[Silkeborg Kirke]].
==Fakta==
* '''Første etape: 1938-40''' - Torvet 12-14
Arkitekt: [[Knud Sørensen]] : butiks-, kontor- og beboelsesejendom i 4 etager
med udnyttet loftsetage ig i stueetagen kontorer og flere butikker.
 
Bygherre: [[Østerport (ejendomsselskab)|Ejendomsselskabet Østerport]].
* '''Anden etape: 1952-54''' - Østergade 2-10
Arkitekt: [[Knud Sørensen]]: butiks-, kontor- og beboelsesejendom i 4 etager med kælder og udnyttet tagetage. 
Bygherre: [[Østerport (ejendomsselskab)|Ejendomsselskabet Østerport]] II A/S
* '''Tredje etape: 1954-55''' - Østergade 12-16
Arkitekt: [[Knud Sørensen]]: butiks-, kontor- og beboelsesejendom i 4 etager med kælder og udnyttet tagetage. 
Bygherre: [[Østerport (ejendomsselskab)|Ejendomsselskabet Østerport]] III A/S.
* '''Fjerde etape: 1992-95''' - Østergade 18-22 ( på hjørnet af Østergade og Christian 8.s Vej).
Arkitekt: [https://da.wikipedia.org/wiki/Arkitema Arkitektgruppen i Århus]: 3 punkthuse i 5 etager, indeholdende 1 butik og 27 lejligheder. Bygherre: [[Østerport (ejendomsselskab)|Østerport A/S]] == Henvisninger ==Denne artikel bygger på en artikel skrevet af Lis Thavlov, der blev bragt i [[Midtjyllands Avis]] 23. januar 2015.
[[Kategori:Byggeri & byplanlægning]]
[[Kategori:Steder]]
8.982
redigeringer