Forskel mellem versioner af "Adilsvej"

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
 
(3 mellemliggende versioner af den samme bruger vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
Adilsvej er opkaldt efter den "svenske" sagnkonge [http://da.wikipedia.org/wiki/Adils Adils], der ifølge bl.a. Saxo Grammaticus var gift med Rolf Krakes mor, Yrsa. (se også [[Rolf Krakesvej)]]. Sagnet om Adils har formodentlig rødder i en gammel overlevering om virkelighedens kong Attila. Adils er i sagnet om [http://da.wikipedia.org/wiki/Rolf_Krake Rolf Krake] en nærig og forræderisk person, der forsøger at brænde sin svigersøn inde, men han bliver selv narret til sidst. Virkelighedens Attila var konge af hunnerne, et centralasiatisk nomadefolk, som havde bosat sig i Østeuropa. Han førte konstant krig mod Romerriget og var ligesom sagnets Adils meget pengegrisk. Han drak sig ihjel på sin bryllupsnat i år 453. Attila/Adils er husket i mange folkesagn. I det middelhøjtyske heltekvad 'Nibelungenlied' kaldes han Etzel, i den islandske Vølsungesaga har han navnet Atle.
+
Adilsvej er opkaldt efter den "svenske" sagnkonge [http://da.wikipedia.org/wiki/Adils Adils], der ifølge bl.a. [http://da.wikipedia.org/wiki/Saxo_Grammaticus Saxo Grammaticus] var gift med [http://da.wikipedia.org/wiki/Rolf_Krake Rolf Krakes] mor, Yrsa. Sagnet om Adils har formodentlig rødder i en gammel overlevering om virkelighedens kong Attila. Adils er i sagnet om Rolf Krake en nærig og forræderisk person, der forsøger at brænde sin svigersøn inde, men han bliver selv narret til sidst. Virkelighedens Attila var konge af hunnerne, et centralasiatisk nomadefolk, som havde bosat sig i Østeuropa. Han førte konstant krig mod Romerriget og var ligesom sagnets Adils meget pengegrisk. Han drak sig ihjel på sin bryllupsnat i år 453. Attila/Adils er husket i mange folkesagn. I det middelhøjtyske heltekvad 'Nibelungenlied' kaldes han Etzel, i den islandske Vølsungesaga har han navnet Atle.
  
 
Adilsvej er en lille sidevej til [[Odinsvej]]. Den uasfalteret og præget af villaer og parcelhuse. Ligesom de fleste andre veje i Hvinningdal er Adilsvej anlagt i begyndelsen af 1970'erne.  
 
Adilsvej er en lille sidevej til [[Odinsvej]]. Den uasfalteret og præget af villaer og parcelhuse. Ligesom de fleste andre veje i Hvinningdal er Adilsvej anlagt i begyndelsen af 1970'erne.  
  
 
==Gadenavne hentet i den nordiske mytologi og i sagnhistorien==
 
==Gadenavne hentet i den nordiske mytologi og i sagnhistorien==
Efterhånden som byen Silkeborg voksede, blev gader og veje samlet i navnegrupper for overskuelighedens skyld. Også ved udstykninger i nyere tid har man såvidt muligt videreført dette princip. I [[Hvinningdal]], navnlig som sideveje til [[Hvinningdalvej]], opstod kvarteret med navne hentet i den nordiske mytologi og i sagnhistorien.  
+
Efterhånden som byen Silkeborg voksede, blev gader og veje samlet i navnegrupper for overskuelighedens skyld. Også ved udstykninger i nyere tid har man såvidt muligt videreført dette princip. I [[Hvinningdal]], navnlig som sideveje til [[Hvinningdalvej]], opstod kvarteret med navne hentet i den [[Gadenavnegrupper: Nordisk mytologi og sagn | nordiske mytologi]] og i sagnhistorien.  
  
Disse gader er: Adilsvej, [[Asgårdsvej]], [[Bjarkesvej]], [[Frejasvej]], [[Fyllasvej]], [[Gefionsvej]], [[Gimlesvej]], [[Granesvej]], [[Heimdalsvej]], [[Huginsvej]], [[Lokesvej]], [[Midgårdsvej]], [[Mimersvej]], [[Odinsvej]], [[Reginsvej]], [[Sagasvej]], [[Sleipnersvej]], [[Skjoldsvej]], [[Thorsvej]], [[Trymsvej]], [[Udgårdstoften]], [[Udgårdsvej]], [[Udgårdsvænget]], [[Valhallavej]], [[Valkyrievej]], [[Vidarsvej]], [[Ydunsvej]] og [[Ægirsvej]].
 
 
 
----
 
----
Beliggenhed: Adilsvej er beliggende i Silkeborg, [[Hvinningdal]].
+
Beliggenhed: Adilsvej er beliggende i Silkeborg, [[Hvinningdal By, Balle (ejerlav)| Hvinningdal By]].
 +
[[Kategori:Gader & Veje]]
 
[[Kategori:Gader & Veje]]
 
[[Kategori:Gader & Veje]]

Nuværende version fra 31. mar 2013, 13:12

Adilsvej er opkaldt efter den "svenske" sagnkonge Adils, der ifølge bl.a. Saxo Grammaticus var gift med Rolf Krakes mor, Yrsa. Sagnet om Adils har formodentlig rødder i en gammel overlevering om virkelighedens kong Attila. Adils er i sagnet om Rolf Krake en nærig og forræderisk person, der forsøger at brænde sin svigersøn inde, men han bliver selv narret til sidst. Virkelighedens Attila var konge af hunnerne, et centralasiatisk nomadefolk, som havde bosat sig i Østeuropa. Han førte konstant krig mod Romerriget og var ligesom sagnets Adils meget pengegrisk. Han drak sig ihjel på sin bryllupsnat i år 453. Attila/Adils er husket i mange folkesagn. I det middelhøjtyske heltekvad 'Nibelungenlied' kaldes han Etzel, i den islandske Vølsungesaga har han navnet Atle.

Adilsvej er en lille sidevej til Odinsvej. Den uasfalteret og præget af villaer og parcelhuse. Ligesom de fleste andre veje i Hvinningdal er Adilsvej anlagt i begyndelsen af 1970'erne.

Gadenavne hentet i den nordiske mytologi og i sagnhistorien

Efterhånden som byen Silkeborg voksede, blev gader og veje samlet i navnegrupper for overskuelighedens skyld. Også ved udstykninger i nyere tid har man såvidt muligt videreført dette princip. I Hvinningdal, navnlig som sideveje til Hvinningdalvej, opstod kvarteret med navne hentet i den nordiske mytologi og i sagnhistorien.


Beliggenhed: Adilsvej er beliggende i Silkeborg, Hvinningdal By.