Forskel mellem versioner af "Byledelsen (Silkeborg)"

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
(Oprettede siden med "Modstandsbevægelsen havde overalt i landet to fløje - en militær og en civil. I spidsen for den militære stod "byledelsen", hvis leder blev kaldt "bylederen", og som i S...")
(Ingen forskel)

Versionen fra 10. jul 2018, 20:13

Modstandsbevægelsen havde overalt i landet to fløje - en militær og en civil. I spidsen for den militære stod "byledelsen", hvis leder blev kaldt "bylederen", og som i Silkeborg var Hugo Gisselbæk.

Byledelsen i Silkeborg blev etableret i efteråret 1944. Den var underlagt Danmarks Frihedsråd, og samarbejdede med Frihedsrådets Lokalkomité, som varetog en række civile opgaver.

Byledelsens opgave var indtil besættelsens ophør at organisere og koordinere modstandsarbejdet i Silkeborgområdet. Dækningsområdet havde en radius på 20-25 km.

Silkeborgs byledelse havde flere opgaver end mange andre byer. Dels var området her velegnet for nedkastning af våben og sprængstoffer, så byledelsen havde også den opgave at sørge for nogenlunde sikre pladser indenfor området. Dels var der den strategiske betydning, især efter at . tyskernes militære hovedkvarter kom til på Silkeborg Bad..

Byledelsens hovedkvarter var i dagene omkring befrielsen lokaliseret i Hugo Gisselbæks privatbolig på Ansvej.

Efter befrielsen var det byledelsens opgave varetage både militære og politmæssige opgaver, såsom opretholdelse af ro og orden.