Frederik 7.s Høj

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Stien op til Frederik 7.s Høj, ca. 1910.

Frederik 7.s Høj ligger i Vesterskov ved skovfogedboligen Kongshus, vest for Virklund og er med sine 123 meter det højeste punkt i Silkeborg-området.

Frederik 7.s Høj kan ikke prale med store folkemøder eller et ærværdigt tårn, men udmærker sig alene ved sin storladne udsigt over Funder Ådal, Funderholme og mod nord til bakkerne i Hvinningdal. De stejle skråninger og dybe kløfter omkring stedet gør, at højen tager sig ganske mægtig ud. Det gælder ikke mindst i de ældre tider i sidste halvdel af 1800-tallet, hvor hele området i flere hundrede meter omkring højen helt og holdent var lyngklædte.

Silkeborgskovene er overalt rige på udsigtspunkter, når der bare ikke står træer i vejen. Enkelte af de mest navnkundige udsigter bliver dog holdt åbne, blandt dem netop den fra Frederik 7. Høj.

Udsigtspunktet indtegnes på alle de tidligste turistkort, og allerede i 1853 nævner H. C. Andersen i en sang til Amalie Drewsens fødselsdag udsigtspunktet ”Olymp”: Forklaringen på dette navn får vi i 1863 af distriktslæge Christian Fibiger, der i sin ”Medicinsk Topographie” skriver ”at én af de berømteste punkter, hvortil fremmede valfarter er Frederik 7.s Høj eller Olympen”. I Odysséen skildres Olympos som bjerget, der ragede op over skyerne til himlen og da Frederik 7.s Høj fremtræder som en markant og temmelig fritliggende ås, kan man godt forstå sammenligningen med det græske Olympos.

Navngivningen af højen kan meget nøjagtigt dateres, idet det i Århus Stiftstidende fra 29. juni 1852 noteres, at Frederik 7. under sit første besøg i Silkeborg som konge sammen med sit følge og sine værter, familien Drewsen, efter at have besigtiget papirfabrikken om formiddagen foretog “en ekskursion til de yndige Silkeborgskove, hvor en høj, fra hvilken der er en dejlig udsigt, blev kaldet Frederik 7.s Høj”.

Under samme besøg fik Grevinde Louise Danner også navngivet en høj efter sig – den fik navnetl Lovisehøj og ligger sydøst for Ulvehoved i Nordskoven.

Fra Frederik 7.s Høj bør man tage turen videre til Høeghs Bænk - ikke for udsigtens skyld, men på grund af de overvældende slugter og terrænformer på vejen der ud.

Ekstern henvisning

Frederik 7.s Høj er et af "bjergene" i Søhøjlandet, som er omtalt på hjemmesiden bestigbjerge