Forskel mellem versioner af "Gavlmaleri: "Maskefigur" af Jean Dubuffet"

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Linje 7: Linje 7:
 
Gavlmaleriet måler ca. 11x8,20 m.
 
Gavlmaleriet måler ca. 11x8,20 m.
  
[[Billede:dubuffetgavl2.jpg|thumb|250px|Den nymalede gavl med Dubuffets motiv i 1961]].
+
[[Billede:dubuffetgavl2.jpg|thumb|250px|Pladsen foran Silkeborg Kunstmuseum med den nymalede gavl]].
  
 
==Udstilling af Dubuffets værker==
 
==Udstilling af Dubuffets værker==

Versionen fra 13. jun 2010, 13:01

Gavlmaleriet males op i 1961. Optaget af Jorns gode ven og senere formand for Silkeborg Kunstmuseum, fotografmester Johannes Jensen.

Jean Dubuffets gavlmaleri af en maskefigur eller trold befinder sig på gavlen til Hostrupsgade 39, på den side der vender ud mod pladsen foran Hostrupsgade 41.

Gavlmaleriet er udført efter litografisk forlæg, idet det er en forstørret udgave af en plakat til en udstilling af Jean Dubuffets værker. Motivet blev også brugt som forside til det omfattende udstillingskatalog.

Gavlmaleriet måler ca. 11x8,20 m.

Pladsen foran Silkeborg Kunstmuseum med den nymalede gavl
.

Udstilling af Dubuffets værker

Dubuffet-udstillingen, der havde været mere end et år undervejs, åbnede i april 1961. Den var tilrettelagt af Asger Jorn og Noël Arnaud og viste 150 af Dubuffets grafiske arbejder.

Udstillingen var ophængt i en af Th. Langs tidligere skolebygninger, "Forskoleseminariet", i Hostrupsgade 41A, som var tegnet af arkitekt Anton Rosen. Den markerede samtidig, at [Museum Jorn|Silkeborg Kuntmuseum]] endelig havde fået til huse egen bygning.

I forbindelse med udstillingen udtalte Dubuffet, der var Asger Jorns gode ven:

Kære Jorn! Af alle de udstillinger, som nogensinde har været gjort af mine arbejder, er denne udstilling den mest yndefulde og sympatiske, og den giver mig stor fornøjelse. Kæmpeforstørrelsen af plakaten ser perfekt ud, jeg er tilfreds med, at den er så vellykket. Dubuffet

I august 1961 besøgte Dubuffet selv udstillingen i Silkeborg. Silkeborgs borgmester tilbød ved den lejlighed Dubuffet, at han kunne bo i en villa på Silkeborg Bad, hvis han igen ville komme til byen. Om eftermiddagen nåede Dubuffet også at se Tollundmanden.

Første udendørs gavlmaleri i Silkeborg

Maleriet var det første udendørs gavlmaleri i Silkeborg, men det blev ikke modtaget med udelt begejstring på grund af sit moderne udtryk.

18. maj 1961 kunne man Aftenposten læse følgende udtalelse:

Jeg synes, det er fuldkommen urimeligt, at silkeborgenserne skal tvinges til at se på sådan noget makværk som den plakat - oven i købet i kæmpe format. Den skæmmer hele kvarteret... Jeg begriber i det hele taget ikke, hvad man vil med den udstilling, der åbnes nu. Dubuffets arbejder har intet med kunst at gøre. Det er ubegribeligt, at kommunen stiller sin bygning til disposition for den slags ting.

Gavlmaleriet blev sponseret af Bryggeriet Neptun og Silkeborg Bryghus og så længe udstillingen varede kørte deres lastbiler rundt med "trolden" som reklame på bagsmækken.

I sommeren 1988 blev gavlen restaureret af maleren Poul Pedersen.

21. juni 2008 kunne en ny genopmaling fejres - denne gang foretaget af firmaet KAMA og på initiativ af Foreningen til Bevarelse af Dubuffets Gavlmaleri.

Links

Foreningen til Bevarelse af Dubuffets Gavlmaleri [1]