Forskel mellem versioner af "Gefionsvej"

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
m (Retter defekt link)
Linje 1: Linje 1:
Gefionsvej er opkaldt efter [http://da.wikipedia.org/wiki/Gefion Gefion], som i nordisk mytologi er en [http://da.wikipedia.org/wiki/Asynje asynje] (kvindelig guddom). Der findes kun én kendt fortælling om Gefion. Den fortæller, at h[ttp://da.wikipedia.org/wiki/Odin Odin] havde bosat sig på Fyn og ville have mere land. Han sendte Gefion til kong Gylfe i Sverige. Gylfe tilstod hende lige så meget jord som hun kunne pløje op. Hun avlede fire sønner med en jætte (kæmpe), forvandlede dem til okser og pløjede med dem et stort stykke jord op. Jordstykket sejlede hun sydpå, hvor det blev til Sjælland. Hullet som pløjningen efterlod, er i dag søen [http://da.wikipedia.org/wiki/Mälaren Mälaren]. Nogle mener at dette sagn gengiver en gammel overlevering om at folkestammen [http://da.wikipedia.org/wiki/Daner danerne] (vore dages danskere) oprindelig skulle være udvandret fra Sverige. Gefion er i dag nok mest kendt fra det monumentale [http://da.wikipedia.org/wiki/Gefionspringvandet Gefionsspringvand] i København. Det ligger på Langelinje, ikke langt fra Den lille havfrue.
+
Gefionsvej er opkaldt efter [http://da.wikipedia.org/wiki/Gefion Gefion], som i nordisk mytologi er en [http://da.wikipedia.org/wiki/Asynje asynje] (kvindelig guddom). Der findes kun én kendt fortælling om Gefion. Den fortæller, at [http://da.wikipedia.org/wiki/Odin Odin] havde bosat sig på Fyn og ville have mere land. Han sendte Gefion til kong Gylfe i Sverige. Gylfe tilstod hende lige så meget jord som hun kunne pløje op. Hun avlede fire sønner med en jætte (kæmpe), forvandlede dem til okser og pløjede med dem et stort stykke jord op. Jordstykket sejlede hun sydpå, hvor det blev til Sjælland. Hullet som pløjningen efterlod, er i dag søen [http://da.wikipedia.org/wiki/Mälaren Mälaren]. Nogle mener at dette sagn gengiver en gammel overlevering om at folkestammen [http://da.wikipedia.org/wiki/Daner danerne] (vore dages danskere) oprindelig skulle være udvandret fra Sverige. Gefion er i dag nok mest kendt fra det monumentale [http://da.wikipedia.org/wiki/Gefionspringvandet Gefionsspringvand] i København. Det ligger på Langelinje, ikke langt fra Den lille havfrue.
  
 
Gefionsvej er sidevej til [[Hvinningdalvej]]. Den har form som et V og er især præget af parcelhuse. Ligesom de fleste andre veje i Hvinningdal er Gefionsvej anlagt i begyndelsen af 1970'erne.  
 
Gefionsvej er sidevej til [[Hvinningdalvej]]. Den har form som et V og er især præget af parcelhuse. Ligesom de fleste andre veje i Hvinningdal er Gefionsvej anlagt i begyndelsen af 1970'erne.  

Versionen fra 3. okt 2010, 00:37

Gefionsvej er opkaldt efter Gefion, som i nordisk mytologi er en asynje (kvindelig guddom). Der findes kun én kendt fortælling om Gefion. Den fortæller, at Odin havde bosat sig på Fyn og ville have mere land. Han sendte Gefion til kong Gylfe i Sverige. Gylfe tilstod hende lige så meget jord som hun kunne pløje op. Hun avlede fire sønner med en jætte (kæmpe), forvandlede dem til okser og pløjede med dem et stort stykke jord op. Jordstykket sejlede hun sydpå, hvor det blev til Sjælland. Hullet som pløjningen efterlod, er i dag søen Mälaren. Nogle mener at dette sagn gengiver en gammel overlevering om at folkestammen danerne (vore dages danskere) oprindelig skulle være udvandret fra Sverige. Gefion er i dag nok mest kendt fra det monumentale Gefionsspringvand i København. Det ligger på Langelinje, ikke langt fra Den lille havfrue.

Gefionsvej er sidevej til Hvinningdalvej. Den har form som et V og er især præget af parcelhuse. Ligesom de fleste andre veje i Hvinningdal er Gefionsvej anlagt i begyndelsen af 1970'erne.

Gadenavne hentet i den nordiske mytologi og i sagnhistorien

Efterhånden som byen Silkeborg voksede, blev gader og veje samlet i navnegrupper for overskuelighedens skyld. Også ved udstykninger i nyere tid har man såvidt muligt videreført dette princip. I Hvinningdal, navnlig som sideveje til Hvinningdalvej, opstod kvarteret med navne hentet i den nordiske mytologi og i sagnhistorien.

Disse gader er: Adilsvej, Asgårdsvej, Bjarkesvej, Frejasvej, Fyllasvej, Gefionsvej, Gimlesvej, Granesvej, Heimdalsvej, Huginsvej, Lokesvej, Midgårdsvej, Mimersvej, Odinsvej, Reginsvej, Rolf Krakes Vej, Sagasvej, Skjoldsvej, Sleipnersvej Thorsvej, Trymsvej, Udgårdstoften, Udgårdsvej, Udgårdsvænget, Valhallavej, Valkyrievej, Vidarsvej, Ydunsvej og Ægirsvej.


Beliggenhed: Gefionsvej er beliggende i Silkeborg, Hvinningdal.