Forskel mellem versioner af "Jernbanebroer over Remstrup Å"

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
(Siden blev oprettet: I 1871 åbnede det statsejede [http://da.wikipedia.org/wiki/Jysk-Fyenske_Jernbaner_ Jysk-Fyenske Jernbaneselskab] banestrækningen fra Skanderborg til Silkeborg. Det var oprind...)
 
(Nyere tid)
 
(17 mellemliggende versioner af den samme bruger vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
 
I 1871 åbnede det statsejede [http://da.wikipedia.org/wiki/Jysk-Fyenske_Jernbaner_ Jysk-Fyenske Jernbaneselskab] banestrækningen fra Skanderborg til Silkeborg.
 
I 1871 åbnede det statsejede [http://da.wikipedia.org/wiki/Jysk-Fyenske_Jernbaner_ Jysk-Fyenske Jernbaneselskab] banestrækningen fra Skanderborg til Silkeborg.
  
Det var oprindeligt meningen at spare den dyre bro over [[Remstrup Å]] og lægge en endestation ved [[Nåege]]. Det vakte stor forbitrelse i Silkeborg, som på denne måde ikke ville så meget gavn af jernbanen. Protesten hjalp, idet daværende indenrigsminister [http://da.wikipedia.org/wiki/J.B.S._Estrup_ J.B.S Estrup] gik ind for, at byen fik sin station der, hvor den nu ligger.  
+
Det var oprindeligt meningen at spare den dyre bro over [[Remstrup Å]] og lægge en endestation ved [[Nåege]]. Det vakte stor forbitrelse i Silkeborg, som på denne måde ikke ville så meget gavn af jernbanen. Protesten hjalp, idet daværende indenrigsminister [http://da.wikipedia.org/wiki/J.B.S._Estrup_ J.B.S Estrup] gik ind for, at byen fik sin station med en stor stationsbygning.  
  
Det krævede imidlertid en stor støbejernsbro, og den måtte købes i England. I løbet af 1870 kom broen på ca. 75 meter via Århus til Silkeborg. Fra Århus blev den fragtet på 17 vogne. Det var et gigantisk projekt. Denne jernbanebro havde sider med lukkede stålplader.
+
Det krævede imidlertid en stor støbejernsbro, som måtte købes i England. I november1870 ankom broen, der var fremstillet som enkeltdele,  med skib til Århus. De mange dele blev læsset på 17 jernbanevogne, der blev kørt til Skanderborg. Ifølge de samtidige aviser blev vognene ”ført videre til Silkeborg uden Lokomotiv”. I løbet af vinteren blev brodelene samlet og bragt på plads på fundamenterne.
  
[[Billede:ældste jernbanebro.jpg|thumb|350px|]]
+
Vinteren 1869‑1870 var så hård, at anlægsarbejdet på banestrækningen flere gange måtte indstilles. Det betød også at Gudenåen frøs til, hvilket dog havde den fordel, at man fra isen kunne udføre de nødvendige forarbejder og piloteringer til broen.
  
Lørdag 15. april 1871 kom lokomotivet for første gang til Silkeborg. Lokomotivet var blomster- og flagsmykket, da det kørte over broen og videre til den nye station, hvor folkemængden ventede med musikorkester og hurraråb. Alt gik planmæssigt, og de følgende uger afprøvede man i alle detaljer, om jernbroen også var stærk nok til større belastning. Broen viste sig at være perfekt, og Silkeborg fik som planlagt regelmæssig jernbanedrift fra 2. maj 1871.  
+
[[Billede:ældste jernbanebro.jpg|thumb|350px|Den første jernbanebro med sider af lukkede stålplader. Set fra Sejsvej mod syd.]]
  
Togene kørte to gange dagligt mod Skanderborg. Om formiddagen kl. 9.45 og om eftermiddagen kl. 15.40. Turen til Skanderborg tog fem kvarter. Fra Skanderborg kom der ligeledes to tog daglig. Billetkontoret åbnede tre kvarter før togafgang, rejsegods skulle indleveres senest et kvarter før afgang, og passagerer skulle have løst billet senest fem minutter før afgang. Passagererne havde mulighed for at køre på 1., 2. eller 3. klasse. Prisen var for en enkeltbillet henholdsvis 88 skilling (185 øre), 64 skilling (134 øre) og 40 skilling (84 øre). En returbillet på 3. klasse kostede 64 skilling (134 øre), og returbilletterne gav en væsentlig rabat i forhold til enkeltbilletterne.  
+
Lørdag 15. april 1871 kom lokomotivet for første gang til Silkeborg. Det var smykket med blomster og flag, da det kørte over broen og videre til den nye station, hvor en stor folkemængde havde taget opstilling. De følgende uger afprøvede man broens bæreevne, idet tre sammenkoblede lokomotiver kørte først langsomt og derefter med høj fart over broen, som viste sig at kunne klare belastningen. Fra 2. maj 1871 fik Silkeborg regelmæssig jernbaneforbindelse mod øst, hvilket kom til at få stor betydning  for byens videre udvikling. I 1877 videreførtes banen til Herning.
  
 +
Da [[Langåbanen]] blev etableret i 1907-1908, blev den gamle bro skiftet ud. Den blev erstattet af to en-sporede jernbanebroer, som var bygget af Allerup Ny Maskinfabrik i Odense - en af de mest fremtrædende brobyggervirksomheder i perioden. I modsætning til den gamle bro, der havde  sider af lukkede stålplader, var de to nye forsynet med overbygninger af gitterværk, der kan ses som filigranarbejder i pladejern med stærke skråstivere og en let buekonstruktion.
  
 +
==Imponerende ingeniørarbejde==
 +
Det var som udgangspunkt hensigten at konstruere broerne på sædvanlig vis ved at bygge et stillads tværs over åen og samle overbygningerne på dette. På grund af dårlige bundforhold og problemer med en fri gennemsejlings-åbning under broerne søgte man imidlertid at finde en anden udvej. Det skyldtes at Hjejleselskabet gentagne havde rettet henvendelser til DSB for at sikre fortsat gennemsejling.
  
Da [[Langåbanen]] blev etableret i 1908, blev den gamle bro skiftet ud og erstattet af en magen til den ny Langåbane-bro - med gitterværk der stadig er [[Jernbanebroer over Remstrup | broerne]]s særkende.
+
Det blev besluttet at montere hver overbygning på den op til hver brodel liggende banedæmning og derefter skyde den helt færdigmonterede brooverbygning ud til tilstødende pille over videre tværs over sejlløbet.
  
I Silkeborg Kommunes planer for en trafikal fredeliggørelse af midtbyen indgik som et centralt element  at forlænge [[Drewsensvej]] i østlig retning gennem [[Nordskoven]] ud til [[Århusvej]]. Dette indebar, at der blev anlagt en ny vej- og stibro over Remstrup Å. Efter en indstilling fra borgere i kommunen besluttede Kulturarvsstyrelsen i 2010 at [http://www.kulturarv.dk/fredede-bygninger/fredning/nye-fredninger-mv/to-jernbanebroer-silkeborg-kommune/_ frede] de to jernbanebroer.
+
Under overførslen til den modsatte side blev den frie ende af broen båret af en på pontoner på åen svømmende bærepille. Først blev broen skubbet et stykke ud over åen, blev den svømmende pille sejlet ind under og hævet ved at man pumpede vand ud af pontonerne, så den kom til at bære broens forreste ende.
  
De to en-sporede jernbanebroer er bygget af Allerup Ny Maskinfabrik i Odense, der var en af de mest fremtrædende brobyggervirksomheder i perioden.
+
Med en hastighed på 0,5 meter pr. minut transporteredes broen over åen og ved igen at pumpe vand ind i pontonerne kunne den svømmende bærepille frigøres. Et sådant stykke ingeniørarbejde vakte stor opmærksomhed i samtiden.
  
 +
Pontonerne, der var det betydningsfulde ved projektet, blev ad Gudenåen slæbt fra Langå til Bjerringbro med motorbåd og fra Bjerringbro til Silkeborg med seks heste.
  
 +
[[Billede:nye jernbanebroer.jpg|thumb|350px|De to en-sporede jernbanebroer med overbygninger af gitterværk.]]
  
 +
==Nyere tid==
 +
Langåbanen blev nedlagt for persontrafik 23. maj 1971. Herefter blev  skinnerne taget op og i sommeren 1978 blev banestrækningen taget i brug som cykelsti. Den sydligste af de to broer er naturligvis fortsat i brug som jernbanebro.
  
De to broer ved siden af hinanden har en overbygning, der kan ses som filigranarbejder i pladejern med de stærke skråstivere og den lette buekonstruktion. Forekomsten af forstærker denne fremtræden.
+
Silkeborg Kommune har planer om at bygge en ny omfartsvej enten ved siden af de to broer eller som erstatning for Silkeborg-Langå-broen.
 +
ved  at forlænge [[Drewsensvej]] i østlig retning gennem [[Nordskoven]] ud til [[Århusvej]]. Efter indstilling fra borgere i kommunen besluttede Kulturarvsstyrelsen i februar 2010 at frede de to jernbanebroer.
 +
 
 +
Dette har lagt en foreløbig dæmper på kommunens planer. Man har dog anmodet Kulturarvsstyrelsen om, at der gives mulighed for en løsning, således den ene af de to jernbanebroer breddeudvides, men bevarer sit nuværende udtryk. Dette er endnu ikke afklaret.
 +
 
 +
==Se også:==
 +
* [[Broer i Silkeborg]].
  
 
[[Kategori:Gader & Veje]]
 
[[Kategori:Gader & Veje]]
 
[[Kategori:Steder]]
 
[[Kategori:Steder]]
 
[[Kategori:Trafik & transport]]
 
[[Kategori:Trafik & transport]]

Nuværende version fra 8. jun 2017, 21:17

I 1871 åbnede det statsejede Jysk-Fyenske Jernbaneselskab banestrækningen fra Skanderborg til Silkeborg.

Det var oprindeligt meningen at spare den dyre bro over Remstrup Å og lægge en endestation ved Nåege. Det vakte stor forbitrelse i Silkeborg, som på denne måde ikke ville så meget gavn af jernbanen. Protesten hjalp, idet daværende indenrigsminister J.B.S Estrup gik ind for, at byen fik sin station med en stor stationsbygning.

Det krævede imidlertid en stor støbejernsbro, som måtte købes i England. I november1870 ankom broen, der var fremstillet som enkeltdele, med skib til Århus. De mange dele blev læsset på 17 jernbanevogne, der blev kørt til Skanderborg. Ifølge de samtidige aviser blev vognene ”ført videre til Silkeborg uden Lokomotiv”. I løbet af vinteren blev brodelene samlet og bragt på plads på fundamenterne.

Vinteren 1869‑1870 var så hård, at anlægsarbejdet på banestrækningen flere gange måtte indstilles. Det betød også at Gudenåen frøs til, hvilket dog havde den fordel, at man fra isen kunne udføre de nødvendige forarbejder og piloteringer til broen.

Den første jernbanebro med sider af lukkede stålplader. Set fra Sejsvej mod syd.

Lørdag 15. april 1871 kom lokomotivet for første gang til Silkeborg. Det var smykket med blomster og flag, da det kørte over broen og videre til den nye station, hvor en stor folkemængde havde taget opstilling. De følgende uger afprøvede man broens bæreevne, idet tre sammenkoblede lokomotiver kørte først langsomt og derefter med høj fart over broen, som viste sig at kunne klare belastningen. Fra 2. maj 1871 fik Silkeborg regelmæssig jernbaneforbindelse mod øst, hvilket kom til at få stor betydning for byens videre udvikling. I 1877 videreførtes banen til Herning.

Da Langåbanen blev etableret i 1907-1908, blev den gamle bro skiftet ud. Den blev erstattet af to en-sporede jernbanebroer, som var bygget af Allerup Ny Maskinfabrik i Odense - en af de mest fremtrædende brobyggervirksomheder i perioden. I modsætning til den gamle bro, der havde sider af lukkede stålplader, var de to nye forsynet med overbygninger af gitterværk, der kan ses som filigranarbejder i pladejern med stærke skråstivere og en let buekonstruktion.

Imponerende ingeniørarbejde

Det var som udgangspunkt hensigten at konstruere broerne på sædvanlig vis ved at bygge et stillads tværs over åen og samle overbygningerne på dette. På grund af dårlige bundforhold og problemer med en fri gennemsejlings-åbning under broerne søgte man imidlertid at finde en anden udvej. Det skyldtes at Hjejleselskabet gentagne havde rettet henvendelser til DSB for at sikre fortsat gennemsejling.

Det blev besluttet at montere hver overbygning på den op til hver brodel liggende banedæmning og derefter skyde den helt færdigmonterede brooverbygning ud til tilstødende pille over videre tværs over sejlløbet.

Under overførslen til den modsatte side blev den frie ende af broen båret af en på pontoner på åen svømmende bærepille. Først blev broen skubbet et stykke ud over åen, så blev den svømmende pille sejlet ind under og hævet ved at man pumpede vand ud af pontonerne, så den kom til at bære broens forreste ende.

Med en hastighed på 0,5 meter pr. minut transporteredes broen over åen og ved igen at pumpe vand ind i pontonerne kunne den svømmende bærepille frigøres. Et sådant stykke ingeniørarbejde vakte stor opmærksomhed i samtiden.

Pontonerne, der var det betydningsfulde ved projektet, blev ad Gudenåen slæbt fra Langå til Bjerringbro med motorbåd og fra Bjerringbro til Silkeborg med seks heste.

De to en-sporede jernbanebroer med overbygninger af gitterværk.

Nyere tid

Langåbanen blev nedlagt for persontrafik 23. maj 1971. Herefter blev skinnerne taget op og i sommeren 1978 blev banestrækningen taget i brug som cykelsti. Den sydligste af de to broer er naturligvis fortsat i brug som jernbanebro.

Silkeborg Kommune har planer om at bygge en ny omfartsvej enten ved siden af de to broer eller som erstatning for Silkeborg-Langå-broen. ved at forlænge Drewsensvej i østlig retning gennem Nordskoven ud til Århusvej. Efter indstilling fra borgere i kommunen besluttede Kulturarvsstyrelsen i februar 2010 at frede de to jernbanebroer.

Dette har lagt en foreløbig dæmper på kommunens planer. Man har dog anmodet Kulturarvsstyrelsen om, at der gives mulighed for en løsning, således den ene af de to jernbanebroer breddeudvides, men bevarer sit nuværende udtryk. Dette er endnu ikke afklaret.

Se også: