Knøsen

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Udsigt fra Knøsen

Udsigtspunktet Knøsen, også kaldet Store Knøs, er en 129 meter høj bakkeknude beliggende sydvest for Julsø og i Rye Nørreskovs vestligste område. For at komme dertil følger man Knøsvej ca. 350 meter i vestlig retning fra Knøsgården (Himmelbjergegnens Friluftsgård) eller bestiger stedet ad en sti på den stejle skrænt fra nordsiden. Der er en tinglyst turiststi langs med skrænten, som det er tilladt at færdes på.

Flere årtier efter 1900 var landskabet ned mod Julsø et åbent område med enkeltstående bevoksning af enebærbuske, blåbær og lyng, hvilket gav en vid og storslået udsigt. Fra 1960’erne og frem voksede udsigten langsomt til, men i de senere år er der fældet en del fyrretræer på de stejle skrænter. Det er derfor muligt at opleve et betagende panorama ned mod Julsø, til Virklund, Sindbjerg og Stoubjerg og at få et glimt af Silkeborgs røde tage og Højhuset ved Indelukket.

Ordet "knøs" er en ældre dansk betegnelse for "bakke", egl. "klump", og er det samme ord som "knøs" i betydningen "ung fyr". I ældre tider tog Knøsen med de stejle skrænter uden megen træbevoksning sig netop ud som en bakkeknold / bakkeklump både fra syd, vest og nord.

Stedet er afsat på matrikelkort fra 1817 med navnet Store Knøs og siden optaget under dette stednavn på geodætiske kort. Det er benævnt Knøsen første gang i turisthåndbøger i 1868.

I år 1900 blev der på initiativ af Silkeborg Turistforening og i samarbejde med ejeren af Knøsgården (tidligere Melgård), Niels Peder Johansen, indrettet en sommerrestauration på Knøsen. Der opførtes meget sigende en pavillon i schweitzerstil og et lille lysthus med spidstag. Muligvis er dette hus opført efter tegninger af arkitekt Anton Rosen, som oprindelig var beregnet på en pavillion ved Karoline Amalies Høj. Desuden blev anløbsbroen ved Svejbæk færge forbedret, ligesom der blev lavet en turiststi herfra langs vandet gennem Æblegården og op til den nuværende sti ved nordskråningen.

Hurtigt begyndte turisterne at valfarte til stedet for at nyde den sublime udsigt over Himmelbjergsøerne og få lidt at drikke og spise på traktørstedet, som også solgte håndskårne souvenirs. Stedet blev drevet af samme slægt af ejere af Melgård, og har sikkert været et kærkommet økonomisk tilskud.

Gennem årene blev der bygget lidt til og en større nybygning opførtes i 1948. Traktørstedet lukkede i 1966.

I 1992 blev Knøsgården med sine 80 tønder land skov og mark og dermed også Knøsen overtaget af Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole, som siden har omdannet stedet til friluftsgård med mange forskellige naturaktiviteter.

Ca. 300 m. nordøst for Knøsen ligger Lille Knøs, som har en højde på 120 m.