SSF - Ishockey i Silkeborg

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Fil:12810
Silkeborgs ishockeymestre fotograferet efter sejren over Horsens, der gjorde dem til Jyske Mestre for anden gang (1954)

Ishockey på organiseret plan i Silkeborg blev startet i januar 1947 i SSF(Silkeborg Skøjteløberforening af 1896) under den daværende formand, Helge Lund Christiansen.

Frem til 1960 vandt SSF samtlige jyske mesterskaber i ishockey (1948, 1954, 1955, 1956, 1959, 1960). Den største konkurrent i de fleste år var ishockeyklubben fra Horsens. De "manglende år" skyldes, at der dengang blev spillet på naturis, hvilket gjorde, at sporten var meget afhængig af vejrliget. Af spillesteder i Silkeborg kan nævnes Lunden, Kalgårdsvig samt Lyngsø. Tilskuertal på omkring 500 var ikke usædvanligt.

I den nævnte periode afholdtes 3 danske mesterskaber, som SSF kvalificerede sig til via klubbens jyske mesterskaber. I 1955 tabte SSF stort til både Rungsted og KSF (Kjøbenhavns Skøjteløberforening) , i 1956 kun SSF ikke komme til DM-turneringen i København, da klubben ikke kunne krydse storebælt pga af den hårde vinter, og i 1960 tabte klubben stort til Rungsted i en kamp, der både galt "provinsmesterskabet" og kvalifikationen til finalen mod KSF.

I 1961 startede den første landsdækkende danske liga med holdene fra KSF, Rungsted, Esbjerg og Silkeborg. Sidstnævnte tabte alle sine 6 kampe med en samlet målscore på 6-112 (-106). Det blev SSF´s sidste sæson i den bedste række. De dårlige resultater skyldes, at de første kunstisbaner blev bygget omkring 1960 i Esbjerg og Københavnsområdet (Østerbro, Gladsaxe og Rødovre), hvilket gav de andre tre 1.divisionsklubber en stor fordel mht. træning, transport m.m.

I løbet af 60´erne kom der flere kunstisbaner rundt omkring i landet, bla. i Vojens, Aarhus og Herning. I Silkeborg var man fra starten godt klar over behovet for en kunstisbane i byen, hvis man skulle holde trit med konkurrenterne. Og der blev fra klubbens side arbejdet hårdt - men forgæves - på at få overbevist bystyret om fordelene ved en kunstisbane.

Dette betød, at klubben, der i over et årti havde været klart førende i Jylland, kun spillede i 2.division frem til 1975, og bagefter måtte nøjes med at spille i rækkerne under den andenbedste række. Men i modsætning til andre tidlige ishockeyklubber fra bla. Horsens og Viborg, der lukkede ned efter mange års forgæves kamp for en kunstisbane, lykkedes det for SSF at fortsætte med ishockeyen, indtil Silkeborg skøjtehal blev åbnet den 1.september 2007. Ved åbningen blev snoren klippet af den dengang lige knapt 98-årige, forhenværende formand for klubben, Helge Lund Christiansen.

Det tager lang tid, at udvikle en elite-ishockeyklub, men efter mange sæsoner med lutter nederlag går det langsomt men støt fremad, og SSF’s U20 hold, som de facto er klubbens førstehold, formåede i sæsonen 2015/16 at hente point i 5 ud af 16 kampe.

Det nyeste projekt for at fremme ishockeyens udvikling i Silkeborg er et tæt samarbejde med IK Aarhus, et samarbejde der efter planen skal være til gavn for begge klubber.

v/Kim Blasius