Silkeborg Kneippkuranstalt

Fra WikiSilkeborg
Version fra 1. jun 2019, 14:55 af Henrik Torp (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Silkeborg Kneippkuranstalt. Tegning fra reklamepræsentation fra omkring 1900.

Kneippkuranstalten åbnede 2. maj 1897 på initiativ af den driftige fabrikant Carl H. Commichau. Anstalten var smukt placeret ved Remstrup ÅSejsvej, hvor der nu ligger villaer på Sejsvej 5-17.

Navnet Kneippkur kommer af, at anstalten benyttede en behandlingsmetode som var udviklet af den tyske præst Sebastian Kneipp. Han havde opbygget et internationalt kendt kursted i sin hjemby Wörishofen i Tyskland. Behandlingerne byggede på kolde bade eller overgydninger, diæt og hærdning. Kneipp havde en teori om at man ved at påvirke hele eller en del af legemet med koldt vand i omkring 10 sekunder og gentage behandlingen ofte kunne man helbrede eller lindre sygdomme og lidelser. Generelt må man sige at behandlingerne lyder temmelig ubehagelige - idet man for eksempel efter et koldt bad skulle tage sit tøj på uden at tørre sig og trave afsted til man var varm og tør. Behandlingen var stærkt omdiskuteret, og flere læger var meget skeptiske og betragtede det som en slags kvaksalveri.

Den første kurlæge på stedet hed Th. Thorson og var selv en stor tilhænger af behandlingerne ligesom Commichau. Thorson forlod dog Kneippkuranstalten allerede efter et år og den læge der erstattede ham forlangte at Kneipp-navnet blev strøget så den kom til at hedde Silkeborg Badesanatorium. De kneippske behandlinger fortsatte dog.

Kuranstalten var lagt storslået an. Silkeborgs "hofarkitekt" Anton Rosen havde tegnet de flotte bygninger og man satsede på at have gæster hele året.

Kurstedet blev dog aldrig en succes. Man forsøgte med forskellige tilskud og ordninger at hjælpe stedet i gang. For eksempel gjorde Silkeborg Kommune fra starten stedet til byens badeanstalt, så borgere uden bad kunne gå derhen og få et billigt bad. I 1917 blev Kneipp-konceptet helt opgivet. Kurlæge Nielsen købte stedet og moderniserede det totalt og gav det navnet Kuranstalten Midtjylland. Under det navn kørte stedet frem til 1929, hvor det endeligt lukkede. Bygningerne blev revet ned i 1933.