Silkeborg Museum

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Silkeborg Museum har til huse i Silkeborgs ældste bygning, den fredede Silkeborg Hovedgård fra 1767.

Silkeborg Museum rummer udstillinger om Silkeborg og omegn fra de ældste tider til 1900-tallet. Museets hovedklenodie er det ca. 2400-årige moselig, Tollundmanden. I museets hovedbygning - Silkeborg Hovedgårds gamle hovedbygning - er der udstillinger om nybyggerbyen Silkeborg, Sorring-lertøj, renæssance glas, håndværk, stenalder, bronzealder, vikingetid, middelalder, glasudstilling m.m. I nybygningen er en stor jernalderudstilling med Tollundmanden, en museumscafe og et stort særudstillingsrum. I et lille museumsanneks på Chr. 8 Vej 52 forefindes en arbejderbolig anno 1910 og en udstilling om arbejderliv i Silkeborg.

Museet kan føre sin historie tilbage til oprettelsen af Silkeborg Købstad i 1900. Som nyudnævnt købstad ønskede byen at få et museum, og da fabrikant Chr. Hammer forærede sin store arkæologiske samling til formålet, var grundlaget for et museum til stede. Silkeborg Museum åbnede den 2. april 1904 i lokaler på Borgerskolen. Silkeborg Museum levede imidlertid en noget omtumlet tilværelse frem til januar 1954, hvor Silkeborg Museum kunne indvie den ene halvdel af Hovedbygningen til museumsformål. Silkeborg Museum overtog hele Silkeborg Hovedgård i 1975, idet Dronning Louises Børnehave flyttede.

Silkeborg Museumsforening blev grundlagt i 1939, og det var denne forening som frem til udgangen af 2008 stod for Silkeborg Museum. Sagfører Otto Bisgaard var en lang årrække formand for museumsforeningen, mens det daglige arbejde blev varetaget af det såkaldte "triumvirat" bestående af overbibliotekar Peder Kristian Nielsen, stationsforstander Holger Hansen og kriminalassistent K.G. Kristiansen.

Silkeborg Museum rummede frem til 1966 såvel kulturhistorie som kunst. Asger Jorn var i flere år nær bekendt af "triumviratet" og udstillede på museet. Kunstafdelingen på Silkeborg Museum blev skilt ud i to tempi: I 1961 blev kunstsamlingen samlet i lokaler på Hostrupsgade, og i 1966 blev den selvejende institution Silkeborg Kunstmuseum stiftet.

Christian Fischer blev i 1971 ansat som Silkeborg Museums første faglige museumsinspektør,og under hans ledelse har museet udviklet sig til et moderne museum. Blandt milepælene er indvielsen af den nye fløj i museumshaven den 2. juli 1991 under overværelse af Dronning Margrethe og Prins Henrik.

Silkeborg Museum indgik pr. 1. januar 2009 i den selvejende institution, Silkeborg Kulturhistoriske Museum, som er en fusion af Silkeborg Museum og Blicheregnens Museum i Thorning.


Eksterne henvisninger

Silkeborg Museum