Skoletorvet

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Skoletorvet, set mod syd: Hostrupsgade og Estrupsgade. Ca. 1910.

Skoletorvet har fået sit navn, fordi pladen gennem tiden har været omkranset af flere af Silkeborgs betydningsfulde skoler - faktisk er hele kvarteret præget af byens ry for at være en "skoleby". Dog er det kun Th. Langs Skoler, der har postadresse på Skoletorvet.

Oprindeligt var der ikke noget torv her, men kun et gadeforløb. Det var Estrupsgade, som gik fra banegården og skråt ned til den senere Hostrupsgade og videre til Vestergade. Et markant brud på byens rekstangulære gadenet.

Efterhånden som en række skolebygninger skød op, var der god basis for at kalde pladsen mellem bygningerne for Skoletorvet, men navnet er først registreret i 1902. Fra 1890 havde Silkeborg Seminarium, Kirkeskovs Realskole og Ungdomsskolen Kornmod til huse i bygninger på nordsiden af pladsenog på hjørnet af den nuværende Hostrupsgade, i syd havde Th. Langs Skoler holdt til siden 1886 og mod vest kom Teknisk Skole (i dag Kastanjehuset, lokalpsykiatri) til i 1889.

Den mest markante (og første) bygning på Skoletorvet er Th. Langs lidt monumentale hovedbygning mod syd, der da den blev bygget i 1886 var fritliggende og rummede alle skolens funktioner. Den er tegnet af Anton Rosen og markerer starten på et samarbejde, der varede helt frem til 1924. Rosen stod således for alle skolens byggearbejder, hvilket stadig kan ses i kvarteret.

På Skoletorvet stod en af byens mange offentlige vandposte, som forsvandt da vandværk blev taget i brug i 1905.

Skoletorvet er omlagt adskillige gange, f.eks. har der været gade tværs over pladsen med grønne beplantede arealer på hver side.

I 1931 blev pladsen forsynet med Ørnespringvandet, udført af Hugo Liisberg


Beliggenhed: Skoletorvet er beliggende i Silkeborgs midtby.