Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Theodora Lang

1 byte tilføjet, 13. apr 2012, 17:36
Pædagogisk var frk. Lang optaget af forbindelsen mellem det faglige og det praktiske. I skolen skulle hånd og ånd følges, og i hendes skoler blev praktiske, kreative og musiske aktiviteter introduceret og dyrket. I skolestuen lagdes der vægt på det hjemlige. Eleven blev taget ved hånden, åndeligt og praktisk. Hverdagslivet levedes ud fra en klart kristen tankeverden. Og det drejede sig om ligeværdighed.
De pædagogiske tanker overførte Lang til tidsskriftet [[Bog og Naal]] som hun var med til grundlægge og redigerede fra starten i 1894 til og med 1914. Titlen understreger hendes pædagogiske grundlag med det faglige og det praktiske. Tidsskriftet satte opmærksomhed og debatterede "kvindelig undervisning og opdragelse". Nålen i titlen var med for at understrege samspillet mellem det boglige og det praktiske og fro at henlede tanken på kvindeområde for selve tidsskriftet indeholder ikke meget om traditionelle kvinde sysler som hus- og håndgerning. Der i mod er der meget om pigeskoler i andre lande, politik og uddannelse generelt.
 
[[Billede:Th_Lang.jpg|thumb|200px|Theodora Lang fotograferet i 1909.]]
==Organisator==
Men også det nordiske samarbejde lå Th. Lang på sinde og man kan se i Bog og Naals spalter at hun debaterer sagen med interesserede i andre nordiske. Bog og Naal blev også i 1899 et nordisk tidsskrift med redaktører i både Danmark, Norge og Sverige.
Men også organiseringen af Pigeskolerne og lærerinderne gik Lang ind i med stfitelsen af Den Danske Pigeskole i 1893 og Pigeskolernes Hjælpe- og Pensionskasse i 1906.
 
[[Billede:Th_Lang.jpg|thumb|200px|Theodora Lang fotograferet i 1909.]]
==Frk. Lang==
Th. Lang viede sit liv til uddannelse ikke mindst af piger og kvinder, men deltog også i menighedsråd og i partipolitik for Venstre. Hun så skolernes frihed som af stor betydning for deres arbejde som fri kristne skoler og modsatte sig at de blev overtaget af det offentlige. I 1927 overdrog hun ledelsen af skolerne til sin niece [[Karen Linderstrøm-Lang]]. Hun blev aldrig gift, men levede sammen med [[Anna Høltzermann]] (1862-1933).
 
Th. Lang opnåede betydelig anerkendelse for sit arbejde og hendes navn lever videre ikke mindst i kraft af skoledynastiet Th. Langs Skoler.
[[Kategori:Personer|Lang, Theodora]]
8.982
redigeringer