Monument for bevægelsen

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Skulpturen "Monument for bevægelsen", som har fået det folkelige navn "Piskeriset", er placeret på Søndertorv og udført af den svenske kunstner Per-Olof Ultvedt. Den blev indviet 25. oktober 1996 i forbindelse med Silkeborgs 150-års jubilæum.

Den 7,5 meter høje konstruktion er Nordens første bevægelige skulptur placeret i et bymiljø. Den er udført i rustfrit stål og formen er inspireret af en skydelære - det tidligere uundværlige håndværker- og præcisionsinstrument. Mellem de korsstillede arme roterer otte spiralkonstruktioner. Til hver af de otte aksler er fæstnet to spiraler eller snoede bånd af forskellig bredde og udformning.

Spiralerne står i stadig nye indbyrdes forhold i et uendeligt antal variationer og fremkalder indtryk af opadstigende eller nedadgående bevægelser med forskellig hastighed.

Farverne rød og hvid er valgt, fordi de ses bedst på afstand, men viser også hen til de danske farver. Til de spiraler, der kroner skulpturen ovenpå korsarmene, har Per-Olof Ultvedt valgt de nordiske flags farver. De lette røde-hvide former giver indtryk af en broget mangfoldighed, som i det mylder af mennesker, der færdes her i byens midte.

Skulpturen blev bestilt i 1994 af Udsmykningsudvalget i Silkeborg, nedsat efter et borgermøde på Silkeborg Rådhus i 1989. Efter henvendelse fra Silkeborg Kommune fandt udvalget og kommunen i fællesskab frem til en placering af skulpturen på Søndertorv.

Skulpturen har siden opstillingen på Søndertorv været genstand for megen diskussion og mange læserbreve. Nogle mente at den støjede, andre mente, at den ikke kunne være kunst. Efter nogle år skulle Søndergade og Søndertorv graves op i forbindelse med ny rørlægning, og skulpturen blev derfor "parkeret" på kommunens materielgård - et ophold som kom til at vare seks år. Efter massivt pres blev den omdiskuterede skulptur atter opsat på sin gamle plads i december 2006.

Ekstern henvisning

Monument for bevægelsen